Published On: mie, Apr 24th, 2013

S-a stabilit coplata la Braila

Share This
Tags

* Astazi, in cadrul sedintei Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor varstnice, s-a anuntat valoarea coplatii la spitalele din Braila * Consiliul de Administratie al Spitalului Judetean a stabilit ca aceasta coplata sa fie in valoare de 5 lei *

Conform legii, din luna aprilie, spitalele au început sa perceapa taxa numita „coplata”, la externarea pacientilor. Spitalele incaseaza de la asigurati suma corespunzatoare coplatii pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, in sectiile sau compartimentele cu paturi din unitatile sanitare cu paturi organizate conform prevederilor legale in vigoare si aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate; pentru serviciile medicale spitalicesti, acordate in regim de spitalizare continua, prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul de servicii ce se acorda persoanelor care se asigura facultative si pentru serviciile medicale spitalicesti, acordate in regim de spitalizare continua, nivelul minim al coplatii este de 5 lei, iar nivelul maxim este de 10 lei.

Valoarea coplatii este stabilita de fiecare unitate sanitara cu paturi pe baza de criterii proprii, cu avizul consiliului de administratie al unitatii sanitare respective.

Furnizorii de servicii medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate nu pot incasa o alta plata din partea asiguratului pentru serviciile medicale spitalicesti pentru care se incaseaza coplata.

“Fiecare unitate sanitara isi stabileste aceasta suma, care va fi platita o singura data, la externare. La Braila, pentru Spitalul de Psihiatrie, Spitalul Judetean, TBC, valoarea coplatii a fost stabilita de catre Consiliul de Administratie la 5 lei. Doar la Spitalul din Faurei valoarea a fost stabilita la 10 lei. Coplata reprezinta o categorie de plata, dar prin lege, spitalele pot sa incaseze de la asigurati si contravaloarea serviciilor hoteliere sau de masa cu un grad ridicat de confort. In urma platii se primeste o chitanta, deci suma este inregistrata”, a declarat Camelia Nedelcu, reprezentant CJAS Braila.

Sunt scutiti de la plata coplatii copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii intre 18 si 26 de ani, daca sunt elevi, absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar,dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studentii, daca nu realizeaza venituri din munca; bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru servicii medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse; pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 740 lei/luna; toate femeile insarcinate si lauzele, pentru servicii medicale legate de evolutia sarcinii, iar cele care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara, pentru toate serviciile medicale.

Comentarii

comentariu

About the Author

-