Published On: joi, Apr 11th, 2013

S-a luat decizia finala: Militarii pot ramane in activitate pana la 60 de ani, cu aprobarea conducerii institutiei

Share This
Tags

* Toate cadrele militare care activeaza in cadrul MapN si MAI pot fi mentinute in activitate dupa implinirea varstei de pensionare pana la varsta de 60 de ani, luandu-se in calcul aprobarea conducerii institutiei, in functie de nevoile de incadrare * Proiectul a fost adoptat cu 103 de voturi “pentru”, 28 “impotriva” si trei abtineri *

Marti, 9 aprilie, senatorii au adoptat, cu un amendament, actul normativ de modificare a Legii nr. 85/2005 privind statutul cadrelor militare, retrimis in Parlament, pentru reexaminare, de catre presedintele Traian Basescu. Potrivit unui amendament propus de Comisia pentru aparare si insusit de senatori, prevederile proiectului de lege se vor aplica in exclusivitate Ministerului Apararii Nationale si structurilor militarizate ale Ministerului Administratiei si Internelor.

Astfel, pensionarea cadrelor MApN si MAI se va face gradual, in sensul ca generalii cu o stea se vor pensiona la varsta de 56 de ani, cei cu doua stele la 57 de ani, cei cu trei stele la 58, iar generalii cu patru stele la 59 de ani. Prelungirea perioadei pana la 60 de ani se poate face potrivit deciziilor luate de comisiile de selectie care functioneaza in institutiile militare, iar propunerea de pensionare sau nu a acestora va fi obligatorie pentru ministrul Apararii.

Presedintele Comisiei de aparare a Senatului, Corneliu Dobritoiu, a mentionat, in timpul dezbaterilor, ca serviciile speciale, precum Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), Serviciul de Protectie si Paza (SPP), Serviciul Roman de Informatii (SRI) vor functiona in baza Legii nr. 80, care prevede pensionarea la 60 de ani, iar prelungirile se vor face in functie de ierarhia care subordoneaza acele institutii. Senatul a adoptat acest proiect de lege in calitate de Camera decizionala.

Reamintim ca deputatii au reexaminat, in 26 martie, la cererea presedintelui Basescu, Legea privind statutul cadrelor militare, adoptand, cu 302 voturi “pentru”, 2 “impotriva” si 13 abtineri, raportul Comisiei de aparare care stabileste ca generalii pot ramane in sistem pana la 60 de ani, cu aprobarea sefului unitatii. Demnitarii au mentinut prevederea criticata de presedintele Traian Basescu potrivit careia un general care poate sa iasa la 56 de ani la pensie poate fi mentinut de catre conducatorul institutiei pana la 60 de ani, completand proiectul de lege, insa, prin adaugarea unor prevederi clare prin care se stabileste momentul in care generalii ies la pensie. In urma reexaminarii proiectului de lege, Camera a stabilit, in urma adoptarii raportului Comisiei de aparare, ca un general cu o stea sa iasa la pensie la 56 de ani, un general cu doua stele – la 57 ani, un general cu trei stele – la 58 de ani si un general cu patru stele – la 59 de ani.

Comentarii

comentariu

About the Author

-