Published On: vin, Apr 12th, 2013

S-a finalizat proiectul privind pensiile militarilor

Share This
Tags

* Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat ca a fost finalizat proiectul de lege privind pensiile militarilor * Se incearca rezolvarea bulversarea sistemului creata in urma cu doi ani, dupa care va fi transmis spre dezbatere la ministerele Muncii si Internelor si la Serviciile de informatii *

In cursul zilei de ieri, Mircea Dusa, ministrul Apararii, a percizat s-a reusit finalizarea proiectul de lege in legatura cu acordarea pensiilor cadrelor militare. In acest sens, actul normativ urmeaza a fi inaintat Ministerului Muncii, dar si la celelalte ministere care au pensionari din fostul sistem militar. Prin aceasta initiativa se are in vedere revenirea la normalitate a greselilor comise pe vremea cand Boc era premier. Ministrul Dusa a subliniat ca prin “carpelile” facute la lege de catre Guvernul Boc s-au creat alte discriminari, motiv pentru care este nevoie de o noua lege, prin care sa fie aplicate principiile Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare, acestea functionand timp de 10 ani, fara a crea probleme. Dusa a aratat ca Legea nr. 164 a fost elaborata pe principiile legilor similare din statele NATO si nu a dus la inechitati in sistem.

“Legea care a existat, Legea nr. 164 privind pensiile militare a fost o lege care a functionat 10 ani de zile, nu a creat discriminari, a fost elaborata pe principiile legilor din tarile NATO. Nu exista evidenta foarte serioasa privind veniturile pe care le-au realizat militarii. Eu nu caut vinovatii, eu vreau sa rezolv problema oamenilor din sistemul militar si eu intotdeauna respect legea si vreau sa o rezolv cu respectarea legea si fara a crea discriminari si noua lege tocmai acest lucru face. Atunci cand s-a trecut de la legea privind pensiile militare la aceasta lege, cheltuielile ministerului au crescut cu peste 500 de milioane. Daca pensiile reprezentau 2 miliarde de lei, acum reprezinta 2,5 miliarde. Aplicarea acestui principiu al contributiei salariatului s-a dorit sa se scada presiunea pe buget, nu s-a scazut, s-a crescut. Si eu cred ca o revenire la normalitate este urgenta si nu se poate face decat printr-o noua lege”, a afirmat Dusa.

* Zeci de mii de dosare si contestatii nerezolvate la timp *

Ministrul Mircea Dusa a mai facut precizarea ca in momentul in care a preluat conducerea ministerului, a gasit 18.000 de dosare nefinalizate care au fost rezolvate intre timp, precum si 28.000 de contestatii depuse.

“Am gasit 28.000 de contestatii si se rezolvau patru pe zi, acum se rezolva circa 100 de contestatii, dar indiferent cate artificii am creat, problema nu se rezolva decat printr-o noua lege care sa priveasca exact pensiile celor care provin din sistemul de Aparare”, a concluzionat ministrul.

Mircea Dusa a spus ca noua lege poate fi adoptata si prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului, insa el isi doreste ca dupa ce va fi discutata cu rezervistii si sindicatele militarilor sa fie dezbatuta si in Parlament. Ministrul a precizat ca va trimite proiectul la Ministerul Muncii, la Ministerul de Interne, la Servicii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-