Published On: mar, Apr 9th, 2013

S-a descoperit o noua grupa de sange

Share This
Tags

* Cercetatorii americani au identificat o noua grupa sanguina care ar putea salva mii de vieti *

Noua grupa de sange este numita de cercetatori Vel, dupa un caz medical din 1952, ramas nerezolvat pana acum. La vremea respectiva, o femeie de 66 de ani care suferea de cancer de colon, a primit o transfuzie de sange pe care organismul ei a respins-o violent, fiind la un pas de moarte.

Dupa 60 de ani, oamenii de stiinta au reusit sa inteleaga ce a declansat reactia violenta din organismul femeii: pacienta primise o transfuzie cu sange Vel, grupa sanguina rara, necunoscuta la momentul respectiv.

Noua descoperire are beneficii numeroase, de la o mai mare siguranta a transfuziilor de sange pana la salvarea de vieti umane.

Potrivit dr. Vryan Ballif, de la Universitatea Vermont, cei mai multi dintre cei cu aceasta grupa de sange fac parte din categoria Vel pozitiv. Exista insa peste 200.000 de oameni din Europa si 100.000 din America de Nord care au grupa de sange Vel negativ. In cazul in care un pacient cu grupa Vel negativ primeste o transfuzie cu Vel pozitiv poate surveni cedarea rinichilor si, in final  moartea.

Comentarii

comentariu

About the Author

-