Published On: mar, Apr 16th, 2013

Romania, tara traficantilor de fiinte umane

Share This
Tags

*Cele mai multe victime ale traficului de fiinte umane si cei mai multi traficanti de carne vie pusi sub acuzare in statele UE provin din Romania si Bulgaria, indica primul raport al Comisiei Europene (CE) privind traficul de fiinte umane in UE*

In clasamentul pe tari al UE, Romania se afla pe locul doi dupa Spania din punctul de vedere al victimelor idenficate sau presupuse de catre diferite agentii si de ONG-uri interne, cu 1.154 de cazuri, dintre care 650 sunt femei si 380 minore. Numarul victimelor traficului de fiinte umane identificate in Romania este in crestere fata de 2009, cand era de doar 780, transmite Agerpres.

Conform primului raport al CE privind traficul de fiinte umane, in 2009 si 2010 s-au inregistrat in 15 tari membre UE infractiuni legate de traficul de fiinte umane in care au fost implicati cetateni romani, in scadere cu doua tari fata de 2008. Pe locurile urmatoare sunt Bulgaria, Slovacia si respectiv Ungaria. In Romania s-au descoperit 482 de victime ale exploatarii sexuale, mai multe decat in Bulgaria (366), dar mai putine decat in Spania (1.605). Cand vine vorba de victime ale muncii fortate, Romania este clar pe primul loc, cu 503 dintre cele 851 de cazuri depistate la nivelul UE. La fel sta situatia si din punctul de vedere al exploatarii pentru cersit, unde in Romania s-au identificat 169 de cazuri dintre cele 306 din UE, la care Bulgaria contribuie cu alte 32 de cazuri.

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, spune ca cele doua tari trebuie sa faca mai mult pentru ameliorarea conditiilor de viata ale romilor, etnie din care fac parte multe dintre victime. Romania se afla pe primul loc in UE in 2010 din punctul de vedere al cetateniei victimelor confirmate sau presupuse ale traficului de fiinte umane, cu 1.885 de persoane, urmata de Bulgaria (718) si de Franta (189).

Numarul traficantilor romani de persoane pusi sub acuzare a crescut de la 377 in 2009 la 530 in 2012, reprezentand aproape jumatate din numarul total al infractorilor de gen din UE, respectiv 1.214 in total. Pe locul doi din acest punct de vedere se afla Bulgaria, cu 195 de traficanti pusi sub acuzare, urmata de Estonia (99) si Olanda (85).

“Astazi, din nefericire, stim ca ca situatia privind traficul de fiinte umane din Europa s-a deteriorat. Numarul victimelor presupuse si confirmate a crescut cu 18% din 2008 pana in 2010. Raportul arata ca aproape sapte din zece victime sunt femei si 15% sunt copii. Peste jumatate dintre victime, respectiv 61%, provin din tari din cadrul UE, in principal din Romania si Bulgaria, Nigeria si China fiind cel mai adesea tarile de origine pentru victimele din afara UE”, a declarat Cecilia Malmstrom cu prilejul prezentarii raportului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-