Published On: joi, Apr 11th, 2013

Romania, pe locul 1 in topul UNICEF privind situatia dramatica a copiilor saraci

Share This
Tags

Politicile de austeritate din statele dezvoltate afecteaza copiii, arata UNICEF in raportul sau anual privind situatia copiilor in tarile cu economii avansate publicat ieri, in care Romania e clasata pe ultimul loc, relateaza AFP.

Aproximativ 75% dintre copiii saraci locuiesc in mediul rural, unde riscul saraciei este de trei ori mai mare decat pentru copiii care traiesc in zone urbane.

“Criza internationala si cresterea preconizata a preturilor la alimente si energie vor afecta copiii din Romania”, a subliniat Chris de Neubourg, care conduce Centrul pentru cercetari politice si sociale UNICEF.

“Mai mult de o treime din acesti copii saraci traiesc in familii agricole, cu un raport de saracie de sapte ori mai mare decat pentru copiii care traiesc in familii cu cel putin un angajat. In timp ce saracia in randul romilor a scazut de la 76% in 2003 la 58% in 2006, riscul saraciei in randul populatiei de romi a trecut de la a fi de trei ori mai mare in 2003 pana la patru ori mai mare decat pentru populatia majoritara in nivelurile de participare 2006. In Romania, exista lacune considerabile si noi provocari in ceea ce priveste realizarea drepturilor copiilor vulnerabili, exclusi si discriminati. Exista inca copii, in special adolescenti, care lucreaza pe strazi, precum si copiii victime ale traficantilor de persoane, cu toate ca Romania devine tot mai mult un tranzit, mai degraba decat o tara sursa.

Sistemul de justitie pentru minori inca se lupta cu asigurarea drepturilor copiilor in conflict cu legea, inclusiv o lipsa de facilitati speciale pentru arestarea preventiva.

Copiii cu dizabilitati, copiii cu HIV / SIDA si copiii rromi sunt inca victime ale stigmatizarii si discriminarii. Drepturile copiilor cu dizabilitati mintale care traiesc in institutii publice nu sunt respectate in totalitate.

In paralel, copiii din zonele sarace si rurale au mai multe sanse decat alti copii de a fi abandonati, de a renunta la scoala, si mai tarziu de a fi gasiti pe strazi. In plus, exista probleme grave, cum ar fi impactul negativ asupra familiilor sarace din mediul rural ale reformei agricole si asupra copiilor lasati in urma de parintii care parasesc tara in cautarea de oportunitati si de locuri de munca mai bune”, declara UNICEF. Raportul examineaza schimbarile conditiei copilului in deceniul 2000-2010 in 29 de state conform unor criterii de reusita scolara, rata natalitatii la adolescente, nivelul obezitatii infantile, prevalenta agresiunilor si a consumului de tutun, alcool si droguri. Olanda, Norvegia, Islanda, Finlanda si Suedia ocupa primele locuri in clasament. Franta este pe locul 10 in urma Elvetiei, Statele Unite ocupa locul 26, iar Romania ocupa ultimul loc – 29 – intre statele incluse in clasament. Neubourg a apreciat ca rata saraciei in randul copiilor a crescut deja in mai multe din aceste state.

“Cea mai grava este reducerea investitiilor in aceasta generatie, riscand sa ii facem sa plateasca si acum si pe viitor”, a apreciat expertul Fondului ONU pentru Educatie si Copii. El a citat exemplul Marii Britanii, care se clasa pe locul 21 intr-un studiu similar realizat in 2007, incluzand 21 de state, dar care astazi se afla pe locul 16, dupa ce a actionat in vederea ameliorarii situatiei copiilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-