Published On: Soare, Apr 7th, 2013

Romania este survolata de aparate de zbor rusesti Antonov-30B, cu antecedente mecanice defectuoase

Share This
Tags

* Avioanele rusesti vor zbura in spatiul aerian al Romaniei si Ungariei, in cadrul Tratatului international Open Sky *

Un astfel de aparat s-a prabusit pe 23-mai-2012 cu 23 oameni la bord cand ateriza pe Aeroportul Čáslav – LKCV, din Rusia. Aparatul, Antonov An-30B, pilotat de un rus, a derapat de pe suprafata pavata, s-a rupt în doua bucati si a luat foc. În momentul accidentului, existau 23 oameni la bord, majoritatea raniti de incendiu provocat de ruperea aparatului de zbor. Aeronava se întoarcerea de la un exercitiu militar de formare “cer deschis”, cu 14 rusi si 9 cehi.

Romania este survolata incepand de astazi, relateaza RIA Novosti in pagina oficiala. Zborurile de supraveghere vor dura 7 zile pana pe 13 aprilie de inspectori militari rusi care vor efectua zboruri de supraveghere in spatiul aerian al Romaniei si Ungariei, in cadrul Tratatului international Open Sky, a anuntat Ministerul rus al Apararii.

Experti rusi vor efectua aceste misiuni de inspectare la bordul unui avion de tip Antonov-30B (Clank), a precizat ministerul intr-un comunicat. Tratatul Open Sky, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2002, stabileste un regim neinarmat al unor zboruri de observare a teritoriilor celor 34 de state membre, cu scopul promovarii deschiderii si transparentei fortelor si activitatilor lor militare. Principala problema a Rusiei in ceea ce priveste Romania este in acest moment scutul antiracheta american ce va fi amplasat la Deveselu, Presedintele Rusiei Vladimir Putin si alti oficiali rusi au exprimat in mai multe randuri nemultumirea cu privire la amplasarea celor 24 de interceptori la baza militara de la Deveselu.

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malghinov, a declarat la sfarsitul anului trecut ca scutul antiracheta dezvoltat de SUA in Europa, inclusiv la baza romaneasca Deveselu, este o problema pentru Moscova, care il percepe ca pe o amenintare la adresa securitatii sale.

“Le-am spus tuturor conducatorilor Romaniei: si presedintelui, si Administratiei Prezidentiale, si Guvernului, ca da, subiectul scutului antiracheta reprezinta o problema pentru Rusia. Intelegem, ca in aceasta chestiune, Romania nu joaca un rol esential, determinant. Este, totusi, un proiect dezvoltat si implementat sub egida Washingtonului, Statelor Unite ale Americii. De aceea, negocierile de baza Rusia le poarta cu Washingtonul. Am citit cu atentie declaratia domnului Basescu, in care a spus ca un astfel de scut este necesar pentru apararea impotriva unor ofensive etc. Aceasta chestiune se poate discuta”  a afirmat Malghinov la emisiunea “Dupa 20 de ani” de la ProTV. De asemenea, el a explicat ca Rusia este indreptatita sa ceara garantii si sa incerce sa restabileasca paritatea cu scutul antiracheta pentru a reface echilibrul strategic. “Nici un politician responsabil al tarii sale, fie ca este presedintele Romaniei, presedintele Federatiei Rusiei sau presedintele SUA nu va urma o linie politica, care in perspectiva va pune sub amenintare siguranta statului sau (…) Atunci cand suntem pusi in fata faptului ca savantii, strategii militari fac calcule si spun ca scutul va reprezenta o amenintare la adresa fortelor strategice ale Rusiei, trebuie sa restabilim aceasta paritate, acest echilibru”, a spus Malghinov.

In cursul zborurilor, specialisti rusi si straini vor monitoriza operatiunea de supraveghere cu echipament de la bordul avionul, conform tratatului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-