Published On: mar, Apr 30th, 2013

Riscurile unui bronz artificial

Share This
Tags

* Dintre afectiunile favorizate de expunerea la solar, pigmentari, riduri, imbatranire prematura a pielii, cea mai importanta este cancerul de piele * Afla pararea medicilor dermatologi despre bronzul artificial si efectele negative produse de acesta *

Bronzatul la solar pigmenteaza pielea si este un bronzat nefiresc si nefiziologic, iar lumina de la solar este mult mai puternica decat lumina solara, cea de la latitudinea noastra, avertizeaza medicii.

Desi bronzatul la solar este periculos in general, pentru anumite categorii de persoane acest tip de bronzat poate cauza probleme destul de grave.

Cancerul de piele face parte dintre cele mai intalnite forme de cancer si majoritatea cazurilor sunt provocate de expunerea la radiatii ultraviolete. Oricine poate face cancer de piele, insa exista persoane care au o predispozitie mai mare.

“Expunerea la solar este total contraindicata persoanelor cu fototip cutanat deschis (par blond sau roscat, ten deschis, prezenta unui numar mare de pistrui sau alunite si, personal, nu recomand nimanui solarul ca metoda de bronzat,” declara dr. Alexandru.

Solarul este un dispozitiv care emite radiatii ultraviolete (92-98 % UVA si 2-8% UVB). Radiatiile ultraviolete stimuleaza pigmentarea prin cresterea productiei de melanina (pigmentul care determina culoarea pielii). UVA oxideaza melanina din piele determinand un bronz rapid de scurta durata, in timp ce UVB cresc productia de melanina din piele producand o bronzare intarziata (apare dupa 72 ore de la expunere). In afara acestor actiuni asupra pigmentogenezei, ultravioletele au insa si alte efecte unele dintre ele pozitive altele negative.

“Nu trebuie sa se duca la solar pacientii cu nevi, pete pigmentare sau afectiuni inflamatorii ale pielii. Trebuie facut un control dermatologic si pe urma, eventual, sa mearga la bronzat. Din punct de vedere al varstei, bronzatul la solar duce la o uscare a pielii si la o imbatranire precoce asa ca nu este recomandat pentru cei care au o piele uscata si imbatranita, pacientii atopici, predispusi la alergii, tocmai pentru ca le usuca pielea. Copiii au voie sa stea la soare rational. La solar ai o cantitate mare de energie intr-un timp foarte scurt, stimulezi mai mult organismul sa secrete melanina decat in mod obisnuit la soare”, a declarat medicul dermatolog ,Alecu Mihai.

Inainte de a merge la solar, este recomandat sa consultati un medic dermatolog. In functie de organismul fiecaruia, medicul va sti sa prezinte riscurile la care se supune persoana respectiva daca va merge la salonul de bronzat. Daca pe pielea expusa deja la solar se observa roseata sau orice modificare a pielii este, de asemenea, indicat sa se efectueze un control medical.

“Sfatul meu e sa se faca un control dermatologic inainte. Ar trebui sa aiba un aviz dermatologic, ca sa ii spuna ca are dreptul, are contraindicatie absoluta sau nu sau este nevoie de o intensitate de radiatie mai mica”, explica Alecu Mihai.

Cea mai grava boala care se poate manifesta din cauza bronzatului la solar este cancerul de piele.

“Expunerea la soare si in special la solar duce la imbatranirea prematura a pielii, la scaderea imunitatii acesteia si la cresterea cu peste 75% a riscului de aparitie a cancerelor de piele de tip melanom sau a carcinoamelor bazocelulare si spinocelulare”, a explicat Sebastian Pop.

Dermatologul Sebastian Pop a declarat, ca bronzatul la solar este cel putin la fel de periculos ca si expunerea la soare, insa de cele mai multe ori, in functie de lampile sau aparatele folosite, este mai periculos chiar decat bronzul natural.

Dermatologii explica si faptul ca nu exista nicio diferenta intre aparatele de bronzat verticale sau orizontale. “Dermatologii nu recomanda expunerea pielii la aparate de bronzat, nici verticale, nici orizontale. Sunt in aceeasi masura daunatoare”. Cu toate acestea, exista si “recomandari ale unor institutii, precum FDA, care propun expunerea la 3 sedinte/saptamana pe o perioada limitata (2-3 saptamani)”, spune dermatologul.

Pentru cei care sunt adepti ai pielii aramii, exista o metode de bronzare recomandata de medicii dermatologi : produsele autobronzante. Cele mai eficiente produse sunless sunt considerate cele care au in compozitie DHA ( dihidroxiacetona).

Comentarii

comentariu

About the Author

-