Published On: mie, Apr 17th, 2013

Referendum cu prezenta redusa la urne

Share This
Tags

USL doreste modificarea legii privind pragul electoral de participare la referendum. Proiectul de lege a primit avizul Guvernului, premierul Victor Ponta precizand ca in peste 50% din tarile europene nu exista cvorum.

Deputatul PSD Marian Dragomir este de parere ca aceste controverse starnite din partea opozitiei nu au nicio legatura cu acest proiect de lege ci in special cu referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu.

“Discutiile privind modificarea pragului de validare a referendumului starnesc ambitii ca urmare a faptului ca unii nu se gandesc la participarea din ce in ce mai redusa la vot ci asociaza in mod incorect acesta modificare cu persoana presedintelui Basescu. Practica a demonstrat ca la alegerile locale exista o participare mai mare la vot ca urmare a faptului ca aceste alegeri determina participantii sa isi mobilizeze mult mai bine alegatorii. Urmeaza alegerile parlamentare si pe ultimul loc din punct de vedere al participarii la vot sunt alegerile europarlamentare. Din declaratiile initiatorilor multe tari europene nu au cvorul de 50% , fapt ce demonstreaza ca Europa a constientizat inaintea noastra interesul scazut pentru participarea la acest tip de proces de votare”, a declarat deputatul Marian Dragomir.

Referendumul privind modificarea Constitutiei Romaniei din anul 2003 s-a desfasurat pe parcursul a doua zile, respectiv sambata si duminica: 18 si 19 octombrie. Chiar si in aceste conditii, doar 55% din totalul persoanelor inscrise pe liste au participat la referendum.

“Acest act normativ se va aplica tuturor tipurilor de referendum, nu doar celui pentru demiterea presedintelui Romaniei asa cum se tem reprezentantii PDL.  Modificarea legii referendumului era necesara pentru validarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei ce va avea loc in acest an. PDL-istii pot sta linistiti deoarece prioritatile noastre sunt reprezentate de masurile din plan economic si nu de suspendarea celui care le-a spus adio, cand nu au executat instructiunile privind nominalizarea blondei in functia de presedinte de partid”, a adaugat Marian Dragomir.

Deputatul a tinut sa le explice democrat-liberalilor de ce USL doreste renuntarea la cvorum in cadrul referendumurilor, astfel incat sa nu mai existe dubii in ceea ce priveste suspendarea presedintelui.

Comentarii

comentariu

About the Author

-