Published On: mie, Apr 10th, 2013

Plantarea de copaci pentru fiecare nou-nascut, initiativa demna a fi sustinuta de autoritatile locale

Share This
Tags

* Deputatii PSD, Catalina Stefanescu si Mihai Sturzu, au depus, la Senat, un proiect de lege care obliga toate primariile din tara sa planteze cate un copac pentru fiecare nou-nascut * Cei doi demnitari militeaza pentru stoparea pierderii zonelor verzi din Romania si pe termen lung, astfel incat imbunatatindu-se mediul inconjurator prin dezvoltarea mai multor spatii verzi *

Potrivit initiativei legislative, demarate de catre deputatii Catalina Stefanescu si Mihai Sturzu, “in termen de 6 luni de la inregistrarea fiecarei nasteri, primariile vor asigura plantarea cate unui copac pentru fiecare nou-nascut”, in localitatile cu o populatie mai mare de 15.000 de locuitori. In respectivul proiect mai este precizat faptul ca “la fiecare 12 luni, primariile trebuie sa comunice Consiliilor Judetene si Autoritatii pentru Protectia Mediului Judeteana numarul, tipul si locul copacilor plantati”. Referitor la costuri, acestea vor cadea in sarcina Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, care “va asigura un necesar de 20% din costul anual al proiectului, restul de 80% urmand a fi asigurat din bugetul local”.

Autoritatile pentru Protectia Mediului, impreuna cu Regia Nationala a Padurilor, vor efectua un recensamant anual centralizat, al tuturor copacilor plantati la nivelul intregii tarii.

“Ar fi extraordinar ca in fiecare oras sa se planteze 100, 200 de copacei in fiecare an pentru ca aproximativ acesta este numarul de nou-nascuti in fiecare oras cu o populatie de peste 15.000 de locuitori. Are si o valoare simbolica acest proiect al nostru, pentru ca ne gandim daca acest proiect va ajunge realitate, se va implementa, practic in urmatorii ani in Romania se va naste o generatie de oameni care stiu ca s-au nascut odata cu un copac. Sper ca acest lucru sa aduca in sufletul fiecarui copil din tara noastra grija si responsabilitatea fata de mediu si natura”, a declarat Mihai Sturzu, deputat PSD.

* “Este o idee foarte buna”, considera Aurel Simionescu *

Initiativa legislativa, care apartine celor mai tineri parlamentari din Parlamentul Romaniei, in frunte cu Catalina Stefanescu, fosta consiliera a lui Liviu Dragnea, si cu Mihai Sturzu, membru al trupei Hi-Q, este vazuta cu ochi buni de catre primarul Aurel Simionescu.

“Initiativa este buna, dar nu cred ca va reusi sa treaca de plenul Senatui. Insa ideea trebuie sustinuta prin demersul nostru, al fiecaruia dintre cetatenii urbei. Noi avem resurse, si copaci, dar si spatii. {n principiu, sa vedem daca se va aproba acest proiect. Din punctul meu de vedere, ca om ce a trecut prin Senat, nu cred ca poate face obiectul unei legi asemenea chestiune, dar poate face obiectul unor initiative pe care noi, municipalitatea, le avem. Chiar in sedinta de Consiliu Local Municipal am aprobat o hotarare in care se mentiona ca toti carora le dam, in concesiune, teren sa fie obligati sa planteze 2 – 3 copaci. Dorinta de a avea mai multi pomi intr-un oras, precum este si Braila, este una legitima si de bun augur, ce poate fi usor aplicata. Daca fiecare cetatean ar planta <in viata> un copac  atunci, cu siguranta, am avea mai multi pomi, pe care, de asemenea, trebuie sa-i si ingrijim”, ne-a precizat edilul Aurel Simionescu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-