Published On: mar, Apr 16th, 2013

Pestele la control! Inspectorii de la Protectia Consumatorului intra in actiune de Florii

Share This
Tags

In perioada sarbatorilor de Florii, inspectorii de la Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului (CJPC) Braila vor inaspri controalele. Prioritare vor fi pestele si produsele din peste.

“In urma cu ceva timp au aparut multe probleme legate de comercializarea pestelui. Astfel, noi venim cu o serie de indicii care trebuie urmarite in momentul in care vor sa cumpere peste. Daca discutam de un peste proaspat, consumatorii trebuie sa se uite la branhii, care trebuie sa fie de culoare roz, fara sa prezinte mucozitati si sa nu miroasa; ochii trebuie sa fie iesiti in evidenta, nicidecum bagati in orbita; la apasarea directa pe carne nu trebuie sa ramana amprenta, ci sa revina la normal. Toate speciile de pesti trebuie sa aiba solzii integral pe corp, iar daca lipsesc este un semn de intrebare. Exceptie de la aceasta regula face scrumbia a carei solzi cad in momentul in care este introdusa in plasa. Anusul trebuie sa fie retractat, iar burta sa fie ferma. Acestia sunt principalii indicatori pe care un om ii are la indemana in momentul in care vor sa cumpere peste proaspat de pe tarabele de la piata”, a spus inspector CJPC Braila, Dumitru Marta.

Referitor la depistarea parazitilor, CJPC Braila va controla produsele de pe piata si numai ceea ce se vede va putea fi oprit de la comercializare.

“Este evident vorba despre o tenie sau <Anisakis> despre care s-a vorbit pe toate posturile de televiziune si care nu se vede in prima faza decat prin distrugerea pestelui respectiv daca se verifica acel produs. Este foarte important sa se stie ca printr-o tratare termica corespunzatoare (fierbere sau prajire), nu poate produce niciun fel de efect acesti paraziti. In momentul in care consumatorii cumpara produse congelate sa fie atenti la modalitatea de decongelate. In sensul canu trebuie sa faca o decongelare rapida, ci sa le lase in conditii normale de temperatura. Asta pentru ca daca se forteaza procesul de decongelare, exista posibilitatea sa iasa coastele de la peste si sa se confunde cu situatia in care produsul ar fi stricat. Avand in vedere conditiile de congelare, la temperaturi foarte scazute de peste -18º C, este putin probabil ca larvele sa traiasca. Nu vom ezita sa facem nici controale amanuntite la produsele de peste conservate, ulterior anuntand rezultatele obtinute”, a mai spus inspectorul CJPC Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-