Published On: mie, Apr 17th, 2013

Peste 800 de locuri in cadrul Armatei pentru braileni. Cariera militara, o profesie stabila si de viitor

Share This
Tags

* In prezent, multi tineri se intreaba de ce ar fi bine sa aleaga o cariera in armata, atat timp cat exista alte posibilitati care sa-i ajute sa se realizeze * A intra in Armata Romana nu inseamna doar a-ti defini personalitatea, a te maturiza, a-ti intari trupul si spiritul, nu doar a-ti face datoria fata de patrie, ci inseamna o multitudine de oportunitati si posibilitati pe care ti le ofera profesia militara * Pentru anul scolar 2013 – 2014, institutiile de invatamant cu specific militar au scos la concurs un numar de peste 800 de locuri pentru cei care opteaza pentru o cariera militara *

La nivelul tarii noastre exista persoane care au optat pentru a face o cariera militara. Acest lucru se poate observa si la Braila. Comparativ cu alti ani, in care armata era obligatorie, iata ca acum aceasta se desfasoara pe parcursul a catorva luni. Unii cetateni se intreaba daca in acest scurt timp, tanarul poate asimila toate cunostintele si indeletnicirile specifice din armata. Pentru unii, profesia militara poate insemna o cariera pe termen lung, pe viata, pentru altii reprezinta o perioada de activitate mai scurta, urmata de o cariera civila in care abilitatile si calificarile deprinse in armata vor asigura succesul si integrarea rapida in orice domeniu de activitate.

Potrivit inlocuitorului legal al sefului Biroului de Informare – Recrutare Braila, capitan Margareta Gheorghe, ca oferta a institutiilor de invatamant, pentru 2013 – 2014, exista liceele militare „Dimitrie Cantemir” la Breaza; „Stefan cel Mare” la Campulung Moldovenesc; „Mihai Viteazul” la Alba-Iulia, precum si unitatile de invatamant superior cum sunt Academiile Militare a Fortelor Terestre, Aeriene, Navale, cea de Tehnica Militara, Institutul Medico-Militar si Scolile de Maistri Militari si Subofiteri de la Pitesti, Buzau, Constanta.

„La cele trei licee cu profil militar sunt disponibile cate 100 de locuri pentru baieti si cate 20 pentru fete. Dosarele se pot depune pana la data de 29 aprilie, timpul fiind destul de scurt pentru cei care mai doresc sa candideze. Sursa de recrutare pentru admiterea in liceele militare o reprezinta elevii de clasa a opta, iar sursa secundara ar fi elevii de clasa a noua, cu varsta de pana la 16 ani. Avem si alte institutii militare la care candidatii pot opta. Acestea sunt: Academia Militara a Fortelor Terestre care are 161 de locuri, cea a Fortelor Aeriene cu 35 locuri; cea Navala – 30 locuri; cea de Tehnica Militara -  53 locuri si Institutul Medico-Militar cu 40 locuri. Ca si termen limita de depunere al dosarelor este sfarsitul lunii mai, asta pentru ca nu avem precizari in ceea ce priveste termenul de recrutare pentru ofiteri. Doar la maistri militari avem termenele stabilite. La scolile de maistri militari si subofiteri, pe categorii ale fortelor armatei, avem urmatoarele institutii: Scoala de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre de la Pitesti <Basarab I> la care se gasesc 60 locuri; Scoala Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Aeriene de la Buzau <Boboc> – 38 locuri; Scoala Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Navale de la Constanta – 30 locuri. Termenul de recrutare a maistrilor militari este 15 iunie 2013. S-a stabilit aceasta data pentru ca posibilii candidati au de sustinut admiterea in august. Toti candidatii sustin probe eliminatorii la Campulung Moldovenesc la Centrul Zonal de Selectie si Orientare. Probele de selectie constau in testare pshihologica, sportiva, un interviu de cunoastere. Ofiterii mai sustin un test situational, iar maistrii militari un test psiho-tehnic. Acestea sunt teste care ghideaza aptitudinile. Inscrierea candidatilor se face la Biroul de Informare – Recrutare Braila, iar prin grija reprezentantilor acestei institutii se intocmesc dosarele de candidat”, ne-a declarat capitan Margareta Gheorghe.

Referitor la conditiile ce necesita a fi indeplinite pentru a deveni cadru militar, candidatii trebuie sa stie urmatoarele: sa fie absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat sau sa se afle in ultimul an de studii, adica clasa a XII-a sau a XIII-a in cazul celor de la scolile profesionale, impunandu-se si faptul ca la final sa promoveze bacalaureatul in acest an, adica pana la data admiterii in unitatile militare. Pentru ofiteri varsta maxima este 26 ani, iar pentru maistri militari 28 ani. De asemenea, pentru ofiteri mai exista si o alta conditie, aceea referitoare la faptul ca respectivii candidati nu trebuie sa fi parcurs deja un program de studii universitare care este finantat de la bugetul de stat. Deci este si cazul celor care au absolvit o facultate, dar sa nu fie finantata de stat, adica una cu taxa, chiar daca este vorba de o unitate de invatamant superior de stat.

“Noi daca ne raportam ministrului Educatiei, ca si program de invatamant, ca si programa de studii, ca si perioade de vacante, trebuie sa fim ca si ei. Mai exista si criterii generale de care candidatii trebuie sa tina cont. Toate aceste ultime informatii se demonstreaza in momentul in care candidatul vine cu dosarul la noi, discutand cu fiecare in parte. Ce trebuie sa se mai stie este ca pe perioada scolarizarii se ofera cazare, hrana, echipament, asistenta medicala si educatie gratuite; decontarea cheltuielilor cu deplasarile scoala – domiciliu pentru perioada vacantelor si in week-end. La finalizarea cursurilor, se ofera calificare profesionala; repartitia unui loc de munca; asistenta medicala; posibilitatea de promovare; compensarea chiriilor”, a mai adaugat inlocuitorul legal al sefului Biroului de Informare – Recrutare Braila.

* Etapele care trebuie urmate de viitorii subofiteri si ofiteri *

Dosarul de candidat se intocmeste de catre Biroul de Informare – Recrutare pentru candidatul care domiciliaza pe raza judetului Braila, aflat in responsabilitatea centrului militar sau pentru cel care este incadrat sau angajat intr-o unitate militara ori este inmatriculat intr-o unitate de invatamant din judet, in perioada recrutarii. Biroul de Informare – Recrutare Braila intocmeste, intr-un an scolar, un singur dosar de candidat pentru fiecare persoana care isi exprima cel putin o optiune, in functie de tipul institutiei de invatamant sau programul de formare-instruire pentru care a optat. Documentele tipizate care fac parte din dosarul de candidat, adica cererea de inscriere, fisa de cunoastere, fisa de examinare medicala, recomandarea privind profilul psiho-moral si comportamental, sunt asigurate de catre BIR Braila.

“Procesul de recrutare cuprinde o serie de etape: prezentarea ofertei profesionale/educationale a armatei, a criteriilor de recrutare, a modalitatilor de desfasurare a recrutarii si selectiei, a conditiilor de admitere/angajare, de formare si de exercitare a profesiei militare, la sediul BIR, prin intermediul mijloacelor de comunicare in masa, precum si prin organizarea si/sau participarea la activitati de promovare a profesiei militare in mediul civil si militar; completarea fisei de contact de catre recrutor; punerea la dispozitia candidatului a materialelor de informare disponibile; consilierea, ori de cate ori candidatul solicita acest lucru, si orientarea profesionala in functie de preocuparile, inclinatiile candidatului si de oferta armatei pe arme sau servicii si specialitati militare; punerea la dispozitia candidatului a fisei de examinare medicala si indrumarea acestuia privind modalitatea de efectuare a vizitei medicale; completarea dosarului de candidat cu toate documentele doveditoare necesare indeplinirii criteriilor de recrutare si verificarea acestor documente; desfasurarea interviului de cunoastere, pe parcursul caruia se reverifica indeplinirea criteriilor de recrutare si existenta tuturor documentelor, se fac recomandari si se completeaza, de catre recrutor, fisa de cunoastere, iar de catre candidat, cererea de inscriere la institutia de invatamant militar si arma sau serviciul si specialitatea militara pentru care opteaza; luarea deciziei de catre recrutor, consemnarea in fisa de cunoastere si in fisa de contact; programarea candidatului pentru sustinerea selectiei, in cazul in care a fost declarat <Recrutat>; informarea candidatului planificat pentru selectie, privind desfasurarea probelor la care urmeaza sa participe si continutul acestora”, se arata pe site-ul Ministerului Apararii Nationale, la sectiunea Cariera militara.

* Avantajele un post in Armata Romana *

Indiferent ce cale vei alege, armata te provoaca la o intrecere permanenta cu tine si cu ceilalti, te mentine intr-o forma fizica si psihica de invidiat, iti ofera un mediu de munca dinamic, organizat si competitiv. Experienta de viata si profesionala pe care o poti dobandi in armata, cu greu poate fi acumulata intr-un alt domeniu. Si nu este data doar de provocarile traite in misiunile din tara si strainatate, de numeroasele ocazii de a calatori, de a vizita locuri noi si de a cunoaste noi culturi, dar si de numeroasele contacte umane, de viata in colectivitate si lucrul in echipa, de prieteniile noi si solide bazate pe camaraderie si solidaritate umana.

Iata ca Ministerul Apararii Nationale, de la an la an, isi actualizeza informatiile cu privire la conditiile ce trebuie indeplinite de potentialii candidati in cariera militara.

Pentru inceput, vom oferi cateva date de care trebuie sa tina cont cadrele active care vor sa devina subofiteri si ofiteri. In cazul in care nu se stie, subofiterii constituie categoria de personal militar al armatei care intruchipeaza luptatorul si specialistul militar, capabil sa conduca, sa instruiasca si sa motiveze personalul din subordine pentru indeplinirea misiunilor ce ii revin. Cariera de subofiter presupune parcurgerea etapelor de formare initiala, pregatire de baza in arma si pentru prima functie sau a cursului de formare a subofiterilor in activitate. Ofiterii constituie categoria de personal militar al armatei cu pregatire universitara, lideri militari, capabili sa conduca subordonatii pentru misiunile primite, sa defineasca si sa impuna standarde de pregatire si comportament. Atat subofiterii, cat si ofiterii se formeaza profesional prin pregatire desfasurata in institutii militare si civile de invatamant superior. Formarea lor in activitate se realizeaza pe doua filiere complementare: formarea pe filiera directa si cea pe filiera indirecta.

Formarea pe filiera directa a subofiterilor in activitate se realizeaza prin parcurgerea si finalizarea studiilor militare postliceale, organizate si desfasurate in unitatile de invatamant postliceal militar, conform reglementarilor in vigoare la nivel national si a celor specifice Ministerului Apararii Nationale.

Planurile de invatamant se proiecteaza in concordanta cu prevederile legislatiei nationale si cuprind urmatoarele module: pregatire postliceala si de specialitate, in functie de arma sau serviciul si specialitatea militara, precum si pentru specializarea postliceala; pregatire militara generala, metodica si tactica pentru formarea deprinderilor necesare ducerii luptei la nivel tactic; pregatire pentru formarea deprinderilor de comanda. Studiile pentru formarea pe filiera directa a subofiterilor in activitate au durata de 1 an si se finalizeaza cu examen de competente profesionale, cu acordarea gradului de sergent, a brevetului de subofiter, confirmarea in arma si numirea intr-o functie corespunzatoare pregatirii, in raport cu nevoile Ministerului Apararii Nationale si optiunile individuale.

In ceea ce-i priveste pe ofiteri, filiera directa asigura parcurgerea, in institutiile militare de invatamant pentru formarea ofiterilor in activitate, a studiilor universitare pentru obtinerea licentei in stiinta militara si informatii, stiinte ingineresti, administrative sau medicale. Candidatul pentru profesia de ofiter trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele criterii: generale si specifice. Criteriile de recrutare au caracter obligatoriu, in consecinta, nu se admit, in nicio situatie, derogari de la acestea, iar personalul recrutor nu recomanda si nu incurajeaza, sub nicio forma, solicitarile de derogare de la criteriile de recrutare. Dosarul de candidat contine urmatoarele documente: dosarul de candidat; procesul de recutare pentru formarea profesionala initiala a ofiterilor; selectia candidatilor; admiterea candidatilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-