Published On: lun, Apr 1st, 2013

Pericolul din casa: chimicalele existente in produsele pe care le folosim ne pot afecta sanatatea

Share This
Tags

* Substantele chimice care se gasesc in orice casa sau in produsele pe care oamenii le folosesc zi de zi pot duce la aparitia unor boli precum cancerul, astmul sau infertilitatea, potrivit unui studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii *

Potrivit unui studiu, chimicalele care afecteaza sistemul endocrin  si care se pot gasi in jucarii, parchetul din PVC, masini, produse cosmetice si de ingrijire personala sau carti de credit reprezinta o reala amenintare la adresa sanatatii.

Cercetatorii considera ca exista o legatura  intre expunerea la chimicalele denumite ftalati si infertilitate, precum si cresterea numarului de boli la copii, printre care si leucemia.

O alta substanta chimica analizata este bisfenol A, care se gaseste in multe dintre produsele folosite zi de zi, cum ar fi ochelarii de soare sau conservele. In 2010, tarile UE au hotarat sa interzica, din primavara lui 2011, productia, iar ulterior comercializarea, in Europa, a biberoanelor din plastic care contin bisfenol A (BPA), un compus chimic controversat, utilizat in fabricarea plasticului de uz alimentar.

Se crede, de asemenea, ca substantele chimice sintetice pot afecta hormonii naturali care sunt cheia cresterii si dezvoltarii oamenilor si a starii de sanatate. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sustine ca exista dovezi clare ca la animale aceste substante pot afecta hormonii tiroidieni, ceea ce poate conduce la leziuni ale creierului, reducerea IQ-ului, deficit de atentie, hiperactivitate si autism. Au fost gasite asocieri intre expunerea la aceste chimicale si boli precum cancerul mamar, cancerul de prostata si tiroidian, cresterea greutatii fetilor si copiilor.

Fata de acum zece ani, cand OMS a efectuat prima investigatie pe aceasta tema, in prezent se recunoaste ca “inmultirea tulburarilor si bolilor endocrine nu poate fi asociata exclusiv cu procese genetice”, a explicat directorul OMS pentru sanatate publica si mediu, Maria Neira.

Daca iubesti plantele de apartament, trebuie sa cunosti foarte bine riscurile la care te expui atunci cand esti in prezenta lor. Feriga, ficusul, crinul, iti pot afecta sanatatea foarte grav. Ori emana un miros toxic, ori, in momentul in care le cureti, frunzele lor secreta o substanta periculoasa pentru piele.

Comentarii

comentariu

About the Author

-