Published On: joi, Apr 4th, 2013

Penitenciarul Tichilesti isi deschide portile pentru elevii braileni

Share This
Tags

* In aceasta saptamana, Penitenciarul de Minori si Tineri Tichilesti continua actiunile dedicate preventiei delincventei juvenile, prin implicarea in actiunile derulate in cadrul programul educational ”Sa stii mai multe, sa fii mai bun!” *

Actiunile desfasurate in cadrul programul  ”Sa stii mai multe, sa fii mai bun!” vor include activitati derulate in colaborare cu licee brailene de catre specialistii Serviciului de Educatie si Asistenta Psihosociala din cadrul penitenciarului. Aceste manifestari au ca scop sensibilizarea elevilor braileni pe linia prevenirii delincventei juvenile, prin implicarea directa a specialistilor din mediul penitenciar si a persoanelor private de libertate custodiate.

Luni 1 aprilie, un grup de 18 minori, persoane private de libertate, au participat la conferinta cu tema “Postul si rugaciunea in viata crestinului“. Conferinta a fost sustinuta de preotul Costel Vatra parohul catedralei Nasterea Domnului din municipiul Braila. Dupa conferinta copiii au primit pachete de dulciuri.

Tot pe data de 1 aprilie, in baza proiectului comun “Violenta, arma celor slabi?!“ , organizat de Liceul „Edmond Nicolau” Braila si penitenciar, un grup format din 10 de elevi, au vizitat institutia penitenciara si au avut ocazia sa discute cu mai multe persoane private de libertate. S-au abordat probleme cu referire la petrecerea timpul liber al adolescentului. Prin exemple concrete si implicare personala, elevii au aflat care sunt efectele nerespectarii regulilor de conduita, a incalcarii drepturilor celorlalti semeni, supunerii influentelor neselective a grupului de prieteni si a anturajului.

Pe  2 aprilie, in baza proiectului comun “Mai bine prevenim decat sa tratam“ sase persoane private de Iibertate de la regimul inchis s-au intalnit cu 25 elevi ai clasei a X-a de la Liceul Pedagogic “D.P.Perpessicius”. Persoanele private de Iibertate au vorbit despre faptele comise, care a fost motivul care i-a determinat sa comita aceste fapte si cat de mult au fost influentati de cei de langa ei. Elevii au inteles „pe viu” ce se intampla daca nu respecta legislatia tarii si au constientizat implicatiile unei comunicari deficitare, a actiunilor cu violenta fizica si consecintele consumului de droguri . Liceeni au daruit interlocutorilor carti.

In paralel, profesorii si invatatorii Scolii Gimnaziale Speciale Tichilesti din cadrul penitenciarului, desfasoara zilnic cate o activitate din cadrul programului ”Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”. S-au organizat mai multe tipuri de activitati sportive, cultural-artistice, administrativ-gospodaresti si de confectionat felicitari.

Prin programul desfasurat si vizita la penitenciar s-a urmarit informarea elevilor asupra aspectelor legislative care tin de infractionalitate si constientizarea consecintelor pe care le implica acestea, in sensul descurajarii atitudinilor manifestate de incalcare a legii, sfidare a autoritatii, nerespectarea regulilor scolare, absenteismul scolar, consum de droguri, iar pe de alta parte se incearca inlaturarea prejudecatilor elevilor fata de persoanele care au executat pedepse cu privarea de libertate si intelegerea penitenciarului ca institutie cu rol de partener social in slujba comunitatii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-