Published On: mie, Apr 3rd, 2013

O idee geniala: Linie telefonica pentru prevenirea sinuciderilor

Share This
Tags

* O linie telefonica pentru cei aflati in pragul sinuciderii ar putea fi lansata anul acesta * In decursul anului trecut, zeci de braileni au decis sa-si curme vietile, in unele cazuri anchetatorii si rudele negasind explicatii plauzibile *

O linie telefonica de tip TelVerde destinata persoanelor aflate in pragul sinuciderii, ar putea fi lansata anul acesta de Asociatia Romana de Preventie a Suicidului (ARPS). Prin intermediul proiectul „La un apel distanta de speranta” ARPS isi propune sa acorde servicii gratuite si confidentiale de consultanta de specialitate celor care se gandesc sa se sinucida. Reprezentantii asociatiei mentioneaza ca apelantilor le va fi asigurata protectia anonimatului.

Potrivit Doinei Cosman, presedintele ARPS si seful disciplinei de Psihologie Clinica a Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, in primele trei saptamani ale acestui an, cinci persoane au recurs la gestul disperat al sinuciderii. Ele ar fi putut fi salvate daca ar fi avut posibilitatea sa discute cu un specialist despre starea lor sufleteasca, este de parere medicul.

In prima etapa a proiectului, cuprinsa intre 2 si 30 aprilie, ARPS organizeaza o sesiune de inscriere si preselectie a operatorilor voluntari pentru linia telefonica, cei interesati fiind invitati sa trimita un CV si o scrisoare de intentie la adresa arps@antisuicid.com. In etapa a doua, persoanele selectate vor participa la cursurile de pregatire organizate de specialistii ARPS, linia telefonica urmand a fi deschisa dupa finalizarea cursurilor.

Asociatia Romana de Preventie a Suicidului a fost infiintata in 2010 cu scopul de a le permite voluntarilor, cadrelor medicale de specialitate, institutiilor sau organizatiilor interesate de acest domeniu sa desfasoare activitati si sa ia decizii privind prevenirea suicidului.

Acest lucru se poate face si la Braila, avand in vedere ca numarul cazurilor de suicid sunt tot mai multe.

* Val de sinucideri la Braila *

Marti, 18 septembrie 2012, a fost una plina de ghinion pentru trei familii brailene, doua din municipiu si una din comuna Tufesti. Daca primul incident s-a petrecut la primele ore ale zilei, intr-o toaleta de la Penitenciarul Braila, fiind vorba de un tanar privat de libertate care-si ispasea pedeapsa de 3 ani si 6 luni, celelalte doua au avut loc la ora 13.00, cea din comuna Tufesti, respectiv ora 19.40, a treia sinucidere petrecuta in municipiul Braila. Asa se face ca la ora 19.40, o femeie de 48 ani a sunat la Politie, prin apelul 112, si a sesizat ca si-a gasit sotul, Alexandru S., in varsta de 54 ani, spanzurat in curte, in spatele locuintei lor. Politistii au efectuat cercetarea la fata locului, pe cadavru nefiind gasite urme vizibile de violenta, si au luat masura transportarii acestuia la morga Serviciului de Medicina Legala Braila, in vederea efectuarii autopsiei si stabilirii cauzelor decesului. In cauza s-a intocmit dosar penal.

“In cursul zilei de duminica, 29 iulie, la ora 15.25, personalul de serviciu din cadrul Politiei Municipiului a fost sesizat telefonic, prin apelul de urgenta 112, de o braileanca, in varsta de 65 ani, ca la usa apartamentului ei se afla concubinul ei, Costica Popartac, de 65 ani, din municipiu, care, avand asupra sa un cutit, ameninta ca se sinucide. La scurt timp dupa acest apel, personalul medical din cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta a fost sesizat telefonic de un tanar de 20 ani, din Braila, cu privire la faptul ca, la etajul blocului in care locuieste, se afla un barbat cazut pe palier, care are infipt un cutit de bucatarie in zona pieptului. Acesta si-a autoprovocat o plaga la nivelul inimii, in urma careia a decedat”, a mentionat inspector principal de politie Jenel Sogor.

Ca in orice cuplu, nu exista sa nu fie certuri, discutii contradictorii sau neintelegeri. Insa este posibil ca intre cei doi parteneri discutiile sa fi fost mult prea aprinse, motiv care l-a indemnat pe barbat sa-si ia viata cu un cutit infipt in piept. Deplasata la fata locului, echipa operativa a gasit cadavrul barbatului, care, dupa ce a fost examinat, s-a stabilit ca nu prezenta alte semne de violenta, in afara leziunii suferite. Acesta a fost ridicat si transportat la morga Spitalului Judetean Braila, in vederea efectuarii necropsiei. In cauza a fost intocmit dosar penal.

Un alt caz de sinucidere cu ajutorul cutitului a fost cel al lui Stelica Muscal, de 21 de ani, din comuna Ciocile, care s-a petrecut pe 30 iulie. Barbatul s-a autoagresionat cu un cutit provocandu-si plagi in zona inimii si la nivelul gatului. In urma incidentului, cetateanul a decedat in ambulanta, in timp ce i se efectuau manevre de resuscitare. Potrivit medicilor legisti, aceste doua sinucideri, in care s-a folosit cutitul, sunt fapte neobisnuite, deoarece majoritatea sinucigasilor decid sa se spanzure, sa se expuna pe calea ferata sau sa ingereze substante toxice.

Pe 28 iulie, Aurelian Serban, de 37 ani, s-a spanzurat intr-un plop de pe marginea drumului de la iesirea din orasul Insuratei. Acesta era la o inaltime corespunzatoare nivelului 5 – 6 de bloc. Pentru recuperarea cadavrului a fost nevoie de o scara telescopica.

Un alt deces, de aceasta data neintentionat, s-a produs in comuna Drogu, pe 30 iulie. In timp ce lucra la tencuirea unui perete, Iordan Coman, de 35 ani, a batut cuie, iar unul dintre acestea a lovit un fir de electricitate. In acel moment barbatul s-a electrocutat, fapt care a condus la decesul acestuia.

* Doua sinucideri identice la Insuratei *

Sambata, 18 august, la ora pranzului, politistii din orasul Insuratei au fost sesizati, prin apelul de urgenta 112, de o localnica, cu privire la faptul ca Stefan B., in varsta de 54 ani, din orasul Insuratei, s-a spanzurat intr-o anexa a propriei locuinte. In baza sesizarii primite, la fata locului s-a deplasat o echipa operativa care a constatat ca spusele femeii se confirma, barbatul fiind gasit spanzurat de o salcie aflata in curtea lui.

Potrivit medicilor legisti de la Serviciul Judetean de Medicina Legala Braila, cadavrul barbatului nu prezenta urme vizibile de violenta, urmand a se efectua necropsia. Dupa o perioada scurta de timp, un alt locuitor al orasului si-a incheiat in mod identic socotelile cu aceasta lume.

„In aceeasi zi, la ora 12.45, un barbat de 32 ani, din orasul Insuratei, a sesizat la Politie ca fratele lui, Nicolae D., in varsta de 37 ani, s-a spanzurat in curtea locuintei. Politistii s-au deplasat la fata locului si au constatat ca cele sesizate se confirma, victima fiind gasita spanzurata de un copac din curtea sa. In urma examinarii cadavrului, s-a constatat ca acesta nu prezinta urme de violenta, luandu-se masura transportarii la Serviciul Judetean de Medicina Legala Braila, in vederea efectuarii necropsiei. In cauza a fost intocmit dosar penal”, declara, la vremea respectiva, agent principal de politie Camelia Bucur, purtatorul de cuvant al IPJ Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-