Published On: mar, Apr 16th, 2013

Noul Cod Silvic, o lege cu multe uscaturi

Share This
Tags

* Autoritoritatile vor sa schimbe legea si „sa scoata comerciantul din padure”, dupa ce tara noastra a pierdut deja cinci miliarde de euro din defrisarile ilegale. Specialistii spun ca „noua lege este un pas inainte, nu este un cod salvator. Are si bune, si rele” *

Ministrul Padurilor si Apelor, Lucia Varga a anuntat ca in cel mult o luna noul Cod Silvic va fi trimis spre aprobare Guvernului.

Varga spune ca prin noua lege va „scoate comerciantul din padure”, intrucat „vanzarea de lemn in Romania nu se va mai face pe picior”.

Cea mai importata modificare a Codului Silvic, potrivit ministrului Varga este aceea ca lemnul va fi ca lemnul scos la vanzare va fi marcat cu placute cu numar de inregistrare si cu serie si comercializat de administratorul padurii.

O alta modificarea importanta este aceea ca pentru furtul de masa lemnoasa se vor aplica, la fel ca in cazul oricarei alte infractiuni, prevederile Codului Penal. Potrivit vechii legi, distrugerea sau furtul copacilor constituia infractiune silvica doar daca valoarea prejudiciului stabilit conform legii este de cel putin cinci ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, la data constatarii faptei.

Modificarile aduse Codului Silvic i-ar putea obliga pe micii proprietari sa prezinte un contract de paza pentru padurea pe care o detin. In lipsa acestuia, proprietarii vor trebui sa plateasca un impozit, iar daca nu fac acest lucru se va aplica executarea silita.

Lucia Varga a precizat ca estimeaza ca prin aplicarea acestor masuri va fi stopat intre 60 si 70 la suta din furtul de marfa lemnoasa.

Comentarii

comentariu

About the Author

-