Published On: Soare, Apr 14th, 2013

Noua lege a malpraxisului

Share This
Tags

* O noua lege medicala ar putea intra in dezbatere publica in doua-trei saptamani *

„Proiectul noii legi a malpraxisului, care va stabili modul de verificare si evaluare a faptei reclamate, ar putea fi pus in dezbatere publica in doua-trei saptamani”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, intr-o emisiune televizata.

„Primul lucru care se schimba, si cel mai important, este sa asezam modul in care se controleaza si se evalueaza fapta presupusa de malpraxis. Expertii care vor veni sa controleze si sa spuna daca este sau nu malpraxis vor fi mult mai independenti si mult mai obiectivi. Prin noul proiect, va fi evaluat si modul de despagubire. Colegiul Medicilor nu va fi excus din acest proces”, a adaugat Nicolaescu.

A doua noutate ce va fi adusa de proiect vizeaza preluarea unei parti din responsabilitate de catre firmele de asigurari. „Firmele de asigurari, care incaseaza de ani de zile multi bani pentru riscul profesional, sa plateasca. Pana acum, nu au platit nimic”, a explicat demnitarul.

Potrivit ministrului Sanatatii, proiectul de lege, coordonat de secretarul de stat Raed Arafat, ar putea fi pus in dezbatere publica in doua-trei saptamani.

„Poate, pana in 30 iunie, sa fie adoptat. Daca nu, din septembrie”, a mai spus Eugen Nicolaescu.

Ministerul Sanatatii afirma, in februarie, ca legislatia privind rezolvarea cazurilor de culpa medicala trebuie revizuita de urgenta, avand in vedere situatiile tot mai dese in care medici romani sunt suspectati sau acuzati de malpraxis.

Noile prevederi, trebuie sa introduca notiuni si criterii clare pentru o mai buna gestionare a situatiilor de culpa medicala sau a suspiciunilor de culpa medicala, inclusiv a modului de stabilire si aplicare a sanctiunilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-