Published On: lun, Apr 15th, 2013

Muzica Militara, spectacol la scena deschisa

Share This
Tags

Ieri, la Promenada Mall, a avut loc un program festiv realizat de Muzica Militara a Garnizoanei Braila, in colaborare cu Brigada 10 Geniu „Dunarea de Jos” si Biroul de Informare – Recrutare (BIR) Braila. Concertul festiv a inceput la orele 18.00 si a durat pana la orele 19.00, fiind sustinut in continuarea manifestarilor dedicate Zilei Fortelor Terestre, data de 23 aprilie, cand crestinii il sarbatoresc pe Sf. Mucenic Gheorghe.

La aceasta manifestare reprezentantii de la BIR, apartinand Centrului Militar Judetean Braila au expus celor interesati principalele oferte in ceea ce priveste cariera militara.

„Alegerea pentru cariera militara trebuie facuta, pur si simplu, din placere. Hotararea, implicarea, curajul de a sustine ideile sunt definitorii. Organizarea de baza in armata o reprezinta spiritul de echipa, adica  sa impartaseasca, cu ceilalti colegi, valorile comune, mandria, loialitatea,  increderea in sine, demnitatea, onestitatea, onoarea, disciplina, daruirea de sine, solidaritatea si multe altele proprii grupului militar de apartenenta, pe care-l socotim deosebit, aparte de alte activitati umane. Incadrarea in Armata Romana nu inseamna doar patriotism si aventura, ci inseamna o multitudine de oportunitati ce sunt oferite: educatie gratuita, o buna pregatire profesionala, un loc sigur si stabil de munca, posibilitatea de afirmare si de construire a unei cariere, un trai decent asigurat de venitul sigur si de masura sociala. Pe toata durata pregatirii in institutiile militare de profil se beneficiaza de scolarizare, asistenta medical gratuita si multe altele”, a precizat capitan Margareta Gheorghe,  inlocuitor legal al sefului Biroului de Informare – Recrutare Braila.

Colonelul Petrea Gogu, dirijorul Muzicii Militare a Garnizoanei Braila,  a precizat ca repertoriul ales pentru programul artististic sunt piese de renume, o parte din ele fiind in voga prin anii ´70 – ´80: „Dance with me”, interpretata vocal de  sergent major Alin Stoian; „Santana”, solistul instrumentist fiind plt. major Valter Ciuraru; „Delilah” si „My way”, avandu-l ca solist vocal pe sergent major Laurentiu Mocanescu.

O parte din publicul prezent la eveniment s-a aratat incantat de spectacolul minunat oferit de Fanfara Militara, unii spectactori imortalizand momentul facand fotografii sau filmand.

Muzica militara, o veriga a culturii brailene

Fara nicio sfiala, putem spune ca muzica de fanfara a fost, este si va fi una din principalele componente ale vietii culturale brailene si nationale. Istoria fanfarelor din urbea noastra incepe cu epoca romana, motiv pentru care Braila detine un valoros document din aceasta perioada cu referire la muzica si anume o piatra cu inscriptie romana din al carei text aflam numele a doi instrumentisti, unul care canta la tuba, iar celalalt, la buccina, ambele fiind instrumente de suflat folosite in muzica militara. Una din informatiile ce atesta existenta muzicii militare o regasim in cartea ziaristului Nae A. Vasilescu, intitulata „Schite istorice si administrative din orasul si judetul Braila”.

De aici aflam ca in 1728, o fanfara il insotea pe Domnul Moldovei, Grigore Ghica, in drumul sau pe Dunare, de la Braila spre Galati. Din anul 1840, Braila gazduieste o fanfara, in adevaratul sens al cuvantului, cand are loc sarbatorirea domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica. O alta atestare documentara se regaseste in scrisoarea Vorniciei din Lautaru din 27 august 1845, iar in 11 iunie 1848, cand a avut loc „Tirimonia proclamarii constitutiei”, fanfara prezenta a apartinut „Legiunii a X-a de Guarda Civica”.

Dupa Decembrie ’89, „preocuparile” pentru cultura si muzica, s-au soldat cu desfiintarea celor doua fanfare, a celor doua orchestre simfonice ale Societatii Filarmonice „Lyra”, a Corului „Lyra”, si a corurilor Santierului Naval, al Uzinei „Progresul” si al Invatamantului, ca sa amintim doar pe cele mai importante. Dintre  sefii de fanfara care au activat la Braila, facand faima muzicii militare, putem mentiona: Ioan Ungovegel, Anton Kratohvil, Iosif Ivanovici, Sergiu Paiul, Policart, Leopold Hans Khon.

Actuala muzica a Garnizoanei a venit in Braila in anul 1958, in cadrul Regimentului de Pontonieri. La pupitrul muzicii militare locale s-au aflat col. Alexandru Turcu, col. Gheorghe Andrei, lt. col. Ioan Ghiocel. Astazi, concertele de muzica militara sunt sustinute de Fanfara Brigazii 10 Geniu „Dunarea de Jos”, sub bagheta dirijorului col. Petrea Gogu, aspect care dovedeste ca actuala fanfara militara este o urmasa demna a fanfarelor de altadata. Pe langa festivalurile ce se desfasoara periodic in Braila, Festivalul Concurs de Canto „Hariclea Darclee” si cel de Muzica Usoara „George Grigoriu”, se adauga Festivalul International al Muzicilor Militare, singurul din tara, care duce faima muzicii, armatei, urbei si tarii noastre.

Concertele de promenada sustinute in salile de spectacol si parcurile oraselor mai sus amintite, dar si repertoriul abordat (marsuri, valsuri, uverturi, prelucrari folclorice si de muzica usoara) au atras interesul publicului spectator pentru calitatea interpretativa si a spectacolului creat si au incantat auzul si inimile a numeroase generatii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-