Published On: joi, Apr 11th, 2013

Muzica Militara a Garnizoanei Braila concerteaza de Ziua Fortelor Terestre

Share This
Tags

* Ziua Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de Biruinta, 23 aprilie, este inscrisa in calendarul ostasesc ca zi a Fortelor Terestre, categoria de forte ale Armatei Romaniei care cuprinde aproximativ doua treimi din efectivele acesteia * In toate garnizoanele din tara, precum si-n cea braileana, se vor desfasura ample activitati cu specific militaresc *

Cu prilejul sarbatoririi Zilei Fortelor Terestre, Muzica Militara a Garnizoanei Braila va sustine un concert in incinta “Promenada Mall” Braila. Evenimentul va avea loc duminica, 14 aprilie, la orele 18.00. Continuand actiunile dedicate acestei zile foarte importante, miercuri, 17 aprilie, va avea loc Cupa presei la trageri in Poligonul de trageri de la Depozitul militar “Vulpea”. In saptamana urmatoare, mai precis marti, 23 aprilie, in ziua de Sf. Gheorghe, pe Platoul din fata Palatului Administrativ se vor desfasura activitati de omagiere a jertfelor inaintasilor, de evocare a traditiilor de lupta ale unitatilor si de prezentare a etapei actuale parcurse de Fortele Terestre. Aceasta ultima actiune are loc in fiecare an, cand militarii Armatei Romaniei sarbatoresc Fortele Terestre, al caror patron spiritual este Sfantul Mare Mucenic Gheorghe – Purtatorul de Biruinta.

* Istoric de invidiat al Fortelor Terestre ale Armatei Romaniei *

Dimensiunea istorica a Fortelor Terestre si a biruintelor lor izvoraste din vremuri imemoriale, incepand cu anonimii luptatori pedestri. Istoria armatei de uscat reprezinta o insumare a istoriilor armelor si specialitatilor ce au compus-o dintotdeauna si o compun si-n prezent: infanteria, vanatorii de munte, tancurile, artileria, geniul, apararea NBC etc.

Denumite ca atare sau nu, fortele terestre au fost la romani, dintotdeauna, nu numai cea mai numeroasa componenta a ostirii, dar si singura categorie de forte capabila sa angajeze, sa desfasoare si sa deseveasca lupte, batalii si operatii, indeplinind misiuni deosebit de grele, uneori fara sprijinul celorlalte componente ale armatei, situatie mai frecvent intalnita inainte de Primul Razboi Mondial.

In anul 1900, intreaga Armata Romana era organizata in: patru comandamente de corp de armata, noua comandamente de divizie, noua batalioane de vanatori (cate unul in fiecare divizie), 34 de regimente de infanterie (fiecare avea cate trei batalioane), 11 regimente de artilerie de camp (fiecare compus din sase baterii de calibrul 75 mm si sase baterii obuziere de calibrul 120 mm), o baterie de artilerie de munte, doua regimente de artilerie de cetate, un regiment de artilerie de asediu si doua regimente de geniu.

Incepand cu 11 aprilie 2000, in baza Hotararii Consiliului Suprem de Aparare a |arii nr. S8, referitoare la “Planul – Cadru privind procesul de restructurare si modernizare a Armatei Romaniei”, Statul Major al Trupelor de Uscat isi modifica denumirea in Statul Major al Fortelor Terestre.

In etapa actuala, Fortele Terestre constituie o componenta importanta a securitatii Romaniei prin relevanta misiunilor acestora pentru nevoile de securitate ale tarii, care sunt nemijlocit legate de capacitatea lor intrinseca de a actiona in toata gama operatiunilor militare. Mentinerea capacitatii de lupta a acestei forte, in prezent si-n viitor, simultan cu transformarea sa intr-o forta militara pentru secolul al XXI-lea, cere un efort cumulativ pe termen lung, de timp si resurse. In acest context, Fortele Terestre vor continua sa fie puse in fata dificilei decizii de a mentine permanent echilibrul constant intre cerinte si resurse.

Comentarii

comentariu

About the Author

-