Published On: mie, Apr 3rd, 2013

Modificari drastice ale Codului Rutier

Share This
Tags

* MAI a lansat in dezbatere publica noi propuneri de modificare a Codului Rutier * Persoanele care au domiciliul in Romania ar urma sa aiba dreptul sa circule in tara cu masini inmatriculate in strainatate doar 30 de zile, apoi fiind obligate sa le inmatriculeze in Romania, iar cei care nu isi platesc amenzile la timp risca suspendarea permisului *

Proiectul de lege lansat de MAI prevede ca autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state, detinute de persoane care domiciliaza sau au resedinta in Romania sau de firme care au sediul aici, sa poata circula cel mult 30 de zile in Romania, de la data inscrierii in circulatie sau a dobandirii proprietatii.

Proiectul mai propune, pe langa aceasta interdictie, si obligatia persoanelor care conduc masini inmatriculate in strainatate sa prezinte politistilor, la controalele rutiere, un act care sa dovedeasca titlul cu care detin autovehiculul. Acest act trebuie insotit de o traducere legalizata in limba romana. Sanctiunile pentru nerespectarea acestei reguli includ retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numerele de inmatriculare.

Potrivit MAI,  soferii care nu isi platesc amenzile in 90 de zile de la data comunicarii procesului verbal de contraventie sa ramana fara permis de conducere. soferii trebuie sa transmita Politiei dovada ca au platit amenda la termen, altfel risca aceasta sanctiune.

Amenzile se inaspresc in noul Cod Rutier. Astfel, pentru incalcarea grava a unor norme rutiere, precum neacordarea de prioritate pietonilor, nerespectarea limitelor de viteza, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice (daca alcoolemia este sub limita penala), amenzile sunt majorate la clasa a V-a de sanctiuni. Totodata, pentru aceste abateri este propusa suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 4 luni (pana acum perioada maxima era de 3 luni).

Clasa a V-a de amenzi se aplica in prezent doar firmelor, nu si persoanelor fizice. Este cea mai dura clasa de amenzi, cu sanctiuni intre 21 si 100 de puncte contraventionale. Un punct contraventional este egal cu un punct de amenda, care valoreaza 75 de lei, adica 10% din salariul minim brut pe economie (750 de lei). Astfel, amenzile pentru abaterile descrise mai sus ar putea varia intre 1.575 de lei si 7.500 de lei.

MAI propune si introducerea unei noi trepte privind limita de viteza. Astfel, depasirea cu 60 km/h a limitei de viteza va fi sanctionata tot cu amenda de clasa a V-a, cuprinsa intre 1.575 si 7.500 de lei, concomitent cu suspendarea permisului de conducere pentru 4 luni. Pana acum, treapta cea mai mare de depasire a limitei de viteza era de 50 km/h.

Comentarii

comentariu

About the Author

-