Published On: mie, Apr 17th, 2013

Mihail Sebastian-o opera geniala si un sfarsit tragic

Share This
Tags

Nascut pe data de 18 octombrie 1907, la Braila, intr-o familie de evrei, Iosif Hechter, cunoscut sub pseudonimul de Mihail Sebastian, a fost unul dintre cei mai mari romaniceri si dramaturgi romani.

Sebastian a absolvit dreptul si filozofia la Bucuresti, iar apoi s-a angajat ca secretar si apoi avocat pledant la o importanta casa de avocatura din capitala.

Tanarul este descoperit de filozoful brailean Nae Ionescu, presedintele comisiei sale de Bacalaureat, care il invita sa colaboreze la revista “Cuvantul”, unde il va cunoaste pe Mircea Eliade, care ii va fi unul dintre cei mai buni prieteni.

La inceputul anilor ’40, din cauza legislatiei antisemite, braileanului i se interzice sa mai lucreze ca jurnalist si totodata i se retrage licenta de avocat. Dupa acest moment, reprezentarea pieselor sale a fost interzisa, printre care si celebra “Jocul de-a vacanta”.

In literatura, Mihail Sebastian debuteaza in anul 1932, cu volumul “Fragmente dintr-un carnet gasit”, apoi in acelasi an publica un volum de nuvele, intitulat “Femei”.

Inainte de perioada prigoanei evreilor din tara noastra, in 1934, scriitorul publica romanul “De doua mii de ani”, in care vorbeste despre ceea ce inseamna sa fii evreu in Romania. Cartea devine imediat celebra, in sensul negativ, mai ales in urma prefatei semnata de Nae Ionescu, magistrul generatiei Criterioniste.

Sebastian devine cunoscut ca dramaturg, prin intermediul pieselor de teatru “Steaua fara nume”, “Jocul de-a vacanta” si “Ultima ora”.

Jurnalul intim al autorului, scris in perioada 1935-1944, a fost trimis la Ierusalim, de fratele mai mic al lui Sebastian, prin curier diplomatic, si publicat postum in 1996. “Jurnalul”, un document de mare valoare istorica, a fost publicat si in Statele Unite, Franta, Olanda si Germania.

Mihail Sebastian moare pe data de 29 mai 1945, la ora 15.00,  lovit de un camion, in timp ce traversa o statie de tramvai din Bucuresti, la cateva luni dupa ce nazistii fusesera alungati din Romania.

La inmormantarea marelui dramaturg, la Cimitirul Evreiesc “Filantropia”, participa numerosi intelectuali, printre care Camil Petrescu, Geo Bogza si Perpessicius.

Comentarii

comentariu

About the Author

-