Published On: lun, Apr 15th, 2013

MAI doreste includerea orelor de educatie rutiera in scoli

Share This
Tags

* Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, vrea ca programele scolare sa includa orele de educatie rutiera inca de la clasele primare *

Prezent la o conferinta pe tema sigurantei rutiere, ministrul Radu Stroe a propus introducerea orelor de educatie rutiera in scoli.

“Personal sunt adeptul unor programe scolare care sa includa orele de educatie rutiera inca de la clasele primare. Educatia rutiera in scoli e o componenta importanta a prevenirii si de aceea vom avea o astfel de propunere catre Ministerul Educatiei Nationale. Politica in domeniul sigurantei rutiere trebuie construita in jurul cetatenilor ca factor de actiune, prin incurajarea tuturor participantilor la trafic sa-si asume responsabilitatea primara in ceea ce priveste siguranta celor din jur”, a declarat Radu Stroe.

In opinia sa, este necesar pentru Romania, sa se aduca unele corectii la legislatia rutiera: “Este adevarat ca de-a lungul timpului au existat mai multe modificari ale cadrului legal privind circulatia rutiera, insa in ceea ce priveste MAI noi va propunem ca acest moment sa nu fie unul gol de substanta si de aceea am initiat un pachet serios de modificari ale regimului rutier. Am adus mai multe exigente la examenele auto, am introdus masura suspendarii permisului de conducere in situatia neachitarii amenzilor, am ridicat plafonul perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autoturisme pentru cele mai grave situatii generatoare de accidente si ma gandesc in continuare daca pentru cei care produc victime pe sosele, morti, cei care conduc sub influenta alcoolului, precum si cei care nu acorda prioritate la trecerile de pietoni sa primeasca sanctiuni extrem de grave si nu numai din punct de vedere pecuniar”.

El a cerut “accentuarea” actiunilor de educatie preventiva pe care Politia Rutiera trebuie sa le faca in institutiile de invatamant: “Nu e de ajuns ca doar o majoritate sa determine schimbarile necesare pentru ca aceste tragedii, sa fie cat mai putine, pentru asta e nevoie de noi toti si ma refer aici la cetateni, societatea civila si evident institutiile statului responsabile de educatie, reglementare, control si infrastructura. Tocmai aceasta este ratiunea unei politici de siguranta rutiera si ea se traduce prin implicare. Nu este de ajuns ca Politia Rutiera e mai drastica sau mai ingaduitoare sau ca Parlamentul reglementeaza mai dur sau mai relaxant raspunderea individuala a participantilor la traficul rutier. Pentru a reusi este nevoie de implicarea si efortul comun al tuturor. Faptul ca aceasta formula de cooperare nu a reusit pana acum poate fi o explicatie pentru situatia actuala de pe drumurile publice”, a spus Radu Stroe.

El a facut referire si la reducerea numarului accidentelor rutiere anul trecut pe plan european: “Si la nivelul Romaniei in ultimii ani tendinta a fost una de scadere atat a numarului de accidente, cat si a numarului de decese si raniti grav, dar eforturile noastre trebuie sa continue. MAI trateaza cu maxima seriozitate problema sigurantei rutiere”.

Inspectorul scolar general al ISJ Braila, profesorul Iulian Danielescu, sustine aceasta propunere: “Sunt de acord cu acest demers. Este important ca elevii sa invete cum sa previna accidentele rutiere. Noi am desfasurat in cadrul programului educational “Sa stii mai multe, sa fii mai bun”, in mai multe scoli si licee din Braila, o serie de activitati de informare, in care a fost implicata Politia, pentru a le explica elevilor care sunt riscurile acestei meserii, dar si cum ar trebui  prevenite eventualele accidente”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-