Published On: vin, Apr 26th, 2013

Lupta “nebuna” impotriva inundatiilor terenurilor agricole

Share This
Tags

* De cand a crescut nivelul Dunarii au aparut problemele grave in agricultura noastra * Mii de hectare de culturi agricole zac sub apa care se pare ca e greu de remediat mai ales ca majoritatea constructiilor de pamant care formeaza digurile sunt permanent agresate de utilaje *

Dupa cum se stie, pe teritoriul judetului nostru exista 4 cursuri de apa: Dunarea, Siret, Buzau si Calmatui. Pentru reducerea riscului la inundatii, pe aceste cursuri de apa au fost efectuate lucrari de indiguire, de dupa inundatiile din anii 1970. Aceste lucrari de indiguire in lungime de 259,7 km au fost trecute spre administrare “Apele Romane” si 247,45 km in administrarea ANIF Braila.

Digul Calmatui-Chiscani are o asigurare cuprinsa intre 5% de la km 0+000 la km 12+200 si 1% intre km 12+200 – km 51+250, garda este cuprinsa intre 0,5 – 1,5m. Exista insa sectoare de dig care au cota coronamentului sub cota proiectata astfel: km 3+000 – 11+000; 13+000 – 24+000 si km 26+000 – 51+250, fara a reduce asigurarea de calcul. In aceste sectoare sunt necesare lucrari de completari terasamente necesare pentru aducerea cotei coronamentului la cota proiectata.

“Digul latinu-Vadeni, in lungime de 25,3 km, este in stare buna de functionare si are o asigurare de calcul de 2%. Digul Braila-Dunare-Siret este corespunzator din punct de vedere tehnic si functional. Are un grad de asigurare de 1% oferind siguranta pentru localitatile si obiectivele socio-economice din incinta.Probleme intampinam la digul Maraloiu-Gradistea-Sutesti, cu o asigurare de calcul de 10%. Acesta a fost erodat pe o lungime de 210 m, motiv pentru care a fost intocmita o nota de fundamentare in vederea reabilitarii lui. Toti agentii economici care detin terenuri agricole, pentru a impiedica erodarea digurilor si a inundatiilor, trebuie sa intocmeasca planuri si sa aiba fonduri pentru a se interveni in cazul producerii de inundatii”, a declarat George Valcu, seful sitemului hidrotehnic din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor.

Mentionam ca activitatile specifice agricole se desfasoara in incintele indiguite care le protejeaza patrimoniului impotriva inundatiilor, insa constructiile de pamant care formeaza digurile sunt permanent agresate de utilajele, din ce in ce mai mari si mai grele care circula atat in perioadele uscate ael anului, cat si-n perioadele umede arunppadnmaanctul de pe coronament, pe taluze, generand in timp diminuarea cotei coronamentului.

“Au fost distruse rampele de acces, bornele CSA (repere de sprijin pentru lucrarile topo), bornele hectometrice si barierele. Incepand de anul trecut,isituatia din Insula Mare a Brailei s-a modificat radical, in sensul ca SC <Agricost> a dislocat si mijloacele pentru efectuarea de lucrari in vederea ridicarii gradului de siguranta a digurilor, lucrari care consta in completarea terasamentelor pe coronamentul digului si efectuarea de diguri iepuresti in zonele cu cote mai joase. Societatea mai sus amintita, contribuie cu oameni si mijloace pentru diminuarea efectelor fenomenelor aparute la diguri (infiltratii prin si pe sub corpul digului, grifoane, eroziuni ale talazului exterior). Toate aceste agresiuni, asupra lucrarilor hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor, duc la reducerea capacitatii lor de aparare si cheltuieli suplimentare pentru readucerea la gradul de asigurare proiectat”, a mai zis George Valcu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-