Published On: mar, Apr 23rd, 2013

Jaful din Insula Mare a Brailei: Cum au fost “plimbate” terenurile IMB

Share This
Tags

Pe data de 3 august 2012, Agentia Domeniilor Statului a incheiat cu SC Agricost SRL Iasi, un contract de concesiune pentru o suprafata de peste 56.000 de hectare de teren arabail, in incinta indiguita a Insulei Mari a Brailei.

Contractul are o durata de 20 de ani, cu o redeventa de 607 kg grau/ha/an. chiar daca nu a fost aprobat de Comisia de Privatizare, Concesionare si Arendare din cadrul Agentiei Domeniilor Statului, producand, conform expertilor, un prejudiciu de 10 milioane de euro bugetului de stat. Astfel, cu ajutorul unor persoane din varful Ministerului Agriculturii, patronii Trei Brazi si Agricost si-au mentinut dreptul de a exploata zeci de mii de hectare din cea mai productiva zona agricola din Romania.

Contractul nr.9 din 3 august 2012 face acum obiectul unui control, demarat de Directia Generala de Control si Antifrauda din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

SC TCE 3 BRAZI SRL, proprietatea lui Culita Tarata, presedintele Consiliului Judetean Neamt, a arendat, in 2001, de la ADS, prin atribuire directa, un teren in suprafata de 57.000 hectare din Insula Mare a Brailei. Surse din domeniu au precizat ca, in urma contractului, statul ar fi fost prejudiciat cu 75 milioane euro din subventii si finantari de proiecte din fonduri europene suspecte de frauda si 25 milioane euro din redeventa datorata arendatorului.

In timpul derularii acestui contract de arenda, activele SC Insula Mare a Brailei SA, a carui actionar unic era statul roman au fost vandute la un pret de 10 ori mai mic de catre Agricost, proprietatea lui Constantin Dulute, interpusul lui Tarata.

Firma Sierra Quadrant SRL din Bacau, condusa de un nepot al liderului PSD Viorel Hrebenciuc, a fost administrator judiciar si lichidator al IMB SA. Vanzarea a fost facut la un pret de 63 miliarde lei vechi, fata de 650 miliarde lei, la cat era evaluat patrimoniul. Plata s-a facut in 12 rate, finantarea fiind asigurata prin transferuri bancare intre TCE 3 BRAZI si Agricost. Insa ceea ce este cel mai dubios in aceasta vanzare este faptul ca sistemul de irigatii si statiile de punere sub presiune vandute erau de utilitate publica si nu puteau fi instrainate, precizeaza puterea.ro .

In 2004, AGRICOST a solicitat instantei de la Tribunalul Braila sa oblige ADS sa incheie contractul de concesionare. Prin Sentinta Comerciala nr. 6 din ianuarie 2005, instanta a admis actiunea astfel cum a fost formulata. ADS a declarat apel impotriva acestei hotarari, care a fost respins, in 2006, de Curtea de Apel Bucuresti. Agentia Domeniilor Statului a facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a fost respins in 2009 prin Decizia nr. 2506.  De remarcat ca, nici in cererea de chemare in judecata si nici in cuprinsul sentintelor nu rezulta care este intinderea suprafetelor de teren pentru care trebuia incheiat contractul de concesiune. Agentia a mimat doar ca se apara in instante, asa ca exploatarea terenurilor a fost considerata ca un drept castigat pasiv, contractul nefiind activat intre 2009 si august 2012.

Comentarii

comentariu

About the Author

-