Published On: mie, Apr 24th, 2013

Irigatiile si baltirile dau batai de cap sefilor de la ANIF Braila

Share This
Tags

Astazi, la Colegiul Prefectural, s-a dezbatut in amanuntit despre situatia agriculturii, la nivelul judetului nostru. Primul care a deschis acest subiect delicat a fost directorul ANIF – Filiala Braila, Vasile Turcitu.

La acesta data, suprafata amenajata cu lucrari de irigatii este de 357.497 hectare, suprafata declarata de utilitate publica – 252.978 ha, suprafete pe care sunt construite Organizatii ale Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii – 203.602 ha si numarul de OUAI-uri este de 105.

“Suntem pregatiti pe cele 3 specii amenajari, am stabilit cu beneficiarii din zonele unde suprafata este mai mica de 20% sa mergem pe cheltuiala efectiva, pentru a ne putea acoperi cheltuielile. Avem pregatite statii de baza – 18 statii de pompare. La nivel de judet sunt infiintate 105 de OUAI-uri, iar ei au preluat de la noi 267 de statii, mai sunt in curs de infiintare inca 8 astfel de statii. Din cele 102 mii ha, 97 mii sunt contractate de aceste organizatii si asteptam sa inceapa campania”, a declarat Vasile Turcitu, seful ANIF Braila.

Referitor la deficientele pe care le intampina ANIF Braila, Vasile Turcitu a precizat ca s-au purtat discutii cu beneficiarii, astfel incat sa se poata achita la timp facturile pentru energia electrica utilizata la desfasurarea activitatii de irigare a pamanturilor agricole.

“Anul trecut s-a facut o prestatie pentru beneficiarii ANIF in valoare de 14 mkil. Lei. Mai avem de incasat 1,6 mil. lei. Cea mai mare problema o avem cu partea de vegetal, de unde avem de incasat 1 mil. lei. Daca Electrica doreste sa se faca o esalonare, putem sa incepem sa irigam, daca nu, atunci sunt probleme pe partea Ialomita-Calmatui. Discutiile purtate intre noi si Electrica sunt pozitive si cred ca se poate rezolva. Alte probleme intampinam cu OUAI Gropeni-Tufesti-Stancuta (orezarii), care are de achitat de anul trecut suma de 894.126,82 lei, SC Vegetal refuza sa achite debitul, drept pentru care ANIF Braila va rezilia contractul de prestari din 2013. Deficiente avem si cu OUAI Onest I (legumicultori din zona Jirlau-Visani), zona legumicola cu problema intre conducerea organizatiei si membrii acesteia, care are de achitat din 2012 suma de 43.041,86 lei, OUAI 22 M Dedulesti are de achitat 134.834,55 lei, OUAI ISG Mircea Voda – suma de 63.251,37 lei, OUAI BH Ianca – 124.868,01 lei si OUAI Agrodunarea TS – 96.086,58 lei. In urma discutiilor purtate de noi cu restantierii, acestia din urma au spus ca vor achita integral datoriile pe care le au catre ANIF. Este posibil ca din cauza rai-platnicilor, sa nu se puna sub tensiune statii de baza si repompare care deservesc o suprafata contractata de 40.000 ha (SPA IM Gheoghiu, SRPA I Spiru Haret, SRPA I-A Lacu Rezi si SRP I Urleasca) si beneficiari ce sunt la zi cu plata prestatiilor catre ANIF”, a spus seful de la ANIF.

De asemenea, nu au fost uitate nici zonele de desecare, mai ales ca la nivelul judetului nostru sunt amenajate 268 mii ha pentru care au fost construite 137 de statii.

“Mai avem in functiune 75 de statii, iar in acest an am pornit doar 52 statii, iar daca la inceput erau 3.000 ha cu baltiri, acum sunt doar 1.400 ha afectate de acest fenomen. Este vorba de islazul dintre Comaneasca-Tudor Vladimireascu si functionam la o capacitate de 3 pompe. In Insula Mare a Brailei functionam doar pe baza de comanda si pentru a mentine un nivel mediu pentru a nu fi probleme”, a conchis Vasile Turcitu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-