Published On: Soare, Apr 7th, 2013

Inundatiile se produc din cauza defrisarilor necontrolate de paduri

Share This
Tags

* Ministrul Lucia Varga sustine ca principala cauza a inundatiilor in Romania sunt defrisarile necontrolate de paduri, taierile ilegale * Din 1990 si pana in 2011 tara noastra a pierdut cinci miliarde de euro, taindu-se ilegal 80 de milioane metri cubi de lemn *

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a spus ca in 20 de ani taierile ilegale de padure au devenit un fenomen care a luat o amploare de neimaginat, inundatiile fiind efectele acestora.

“Principala cauza a producerii inundatiilor in Romania sunt defrisarile necontrolate de paduri, taierile ilegale. Din pacate, in ultima perioada acest fenomen a devenit din ce in ce mai puternic. Am primit un raport al Curtii de Conturi cu cifre ingrijoratoare: incepand cu 1990 si pana in 2011 in Romania s-au taiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn, ceea ce inseamna ca Romania a pierdut peste cinci miliarde de euro. Efectele le vedem, inundatiile sunt efectele acestor taieri ilegale si ati vazut, in ultima perioada inundatiile provocate de scurgeri de pe versanti, de torenti, sunt din ce in ce mai prezente”, a spus Varga.

Aceasta a adaugat ca autoritatile actioneaza intarind cadrul legislativ, in asa fel incat sa nu mai fie permisa taierea necontrolata a padurilor: “Actionam in doua feluri, pe de o parte intarim cadrul legislativ astfel incat sa nu mai fie permisa taierea necontrolata a padurilor in Romania, iar pe de alta parte vom inteti controalele si vom lua masurile drastice pe care ni le va oferi cadrul legal pentru cei care devasteaza padurile din Romania”.

* Trebuie limitate efectele inundatiilor *

Potrivit acesteia, in cazul inundatiilor actiunea pe termen scurt presupune limitarea efectelor acestora, in asa fel incat persoanele afectate sa treaca peste perioada grea.

“Pe termen mediu si lung, schimbam strategia complet. Nu mai vrem sa facem lucrari locale, care practic sunt ca si niste mici carpituri, ci vrem sa luam cursul de apa de la izvoare pana la varsare si sa-l amenajam asa cum se intampla si in Germania si in alte tari civilizate, de la izvoare si pana la varsare. Trebuie sa facem lucrari de combatere de torenti, lucrari de amenajare constand in baraje, apoi sa trecem la indiguiri, apoi sa facem si zone umede in care raul sa poata sa se si relaxeze. si ne mai intereseaza un lucru foarte important: ca banii publici care se cheltuiesc pentru lucrarile acestea sa fie cheltuiti cu eficienta. Am lucrari in cadrul ministerului care sunt incepute de pe vremea comunismului, de pe vremea lui Ceausescu. Am peste 300 de lucrari incepute si neterminate. Unele au acum prioritate. Celor care au un grad de realizare de 80 la suta le alocam cu prioritate bani pentru a le putea finaliza si de a-si atinge scopul pentru care au fost proiectate, adica acela de a apara cetatenii de inundatii, cele care au un grad de finalizare de 50 la suta speram sa le finalizam in patru cinci ani, iar pentru celelalte cautam finantari europene pentru a le putea face cat mai rapid”, a conchis ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura.

Comentarii

comentariu

About the Author

-