Published On: Soare, Apr 21st, 2013

Intalnire la nivel inalt. Galatenii si tulcenii au venit din nou la Braila

Share This
Tags

* Saptamana trecuta, la Prefectura, a avut loc a treia intalnire dintre consilierii braileni, galateni si tulceni * La intrunire au participat presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, primarul municipiului Braila, Aurel Simionescu, prefectul Brailei, Mihaela Marcu, primarul Galatiului, Mariu Stan, vicepresedintele CJ Tulcea, Vasile Istrat * S-au purtat ample discutii pe baza infiintarii regiunii “Dunarea de Jos”, precum si despre realizarea infrastructurii drumurilor ce leaga aceste trei judete, despre aeroport, podul peste Dunare *

Joi, in Sala Mare a Prefecturii s-a desfasurat cea de a treia intalnire dintre consilierii judeteni si municipali ai judetelor Braila, Galati si Tulcea. Dintre sefii judetelor, la acest eveniment, au fost prezenti presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, primarul municipiului Braila, Aurel Simionescu, prefectul Brailei, Mihaela Marcu, primarul Galatiului, Mariu Stan, vicepresedintele CJ Tulcea, Vasile Istrat.

Presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a precizat ca scopul intalnirii il reprezinta incercarea de a clarifica daca se doreste sau nu ca cele trei judete sa deveni ceea ce merita referitor la realizarea unor elemente de infrastructura interjudetene, regionale sau nationale.

“Nu mi se pare corect  ca la aceasta intalnire sa nu-si manifeste prezenta consilierii municipali si judeteni ai PSD din Galati. In loc sa fim uniti, noi ne certam si astfel altii ies castigatori, precum sunt constantenii. Pe toti ii doare cate ceva, dar deloc interesul regiunii si imi asum ceea ce spun, de cate ori am ocazia. Aceasta idee, de-a  face ceva pentru regiunea noastra, mi-a venit la Regensburg, pentru ca este o zona mare, istorica, cu implicatii majore, in ceea ce priveste potentialul Romaniei, in special pentru turism si agricultura. Ca sa facem lucrurile acestea, trebuie sa realizam si elementele majore de infrastructura. Aici reprezentam interesul cetatenilor, celor care ne-au ales, celor carora le-am promis multe lucruri si celor care asteapta de la noi sa gasim calea cea dreapta, la care visam de 30 de ani. Anul acesta, din cele 8 mari proiecte ale tarii, face parte si podul peste Dunare”, a spus presedintele CJ Braila.

Primarul Galatiului, Marius Stan, a declarat ca cele trei judete pot vorbi aceeasi limba, una salvatoare pentru toti cetatenii, ca trebuie date la o parte orgoliile si rautatile, precum si despre faptul ca in acest moment este nevoie de un pod peste Dunare pentru ca este vorba de o conexiune intre cele 3 judete.

“Nu trebuie sa ne simpatizam in mod special. Nu trebuie sa avem o relatie deosebita, ci trebuie sa respectam niste principii si sa ne gandim la ceea ce inseamna viitorul zonelor pe care le reprezentam. Am convingerea ca cele trei judete trebuie sa vorbeasca aceeasi limba. Este un deziderat de care cele trei judete are mare nevoie. Toti avem nevoie de asa ceva, pentru ca un pod, o traversare a Dunarii, implica obligatoriu si obiectivitatea celorlalte judete, inseamna dezvoltarea infrastructurii. Este singura noastra sansa ca sa ne putem racorda si noi la tot ce inseamna infrastructura pe care Guvernul vad ca se straduieste sa o dezvolte. Daca nu realizam acest pod, nu avem nicio sansa sa ne dezvoltam mai departe. Trebuie sa trecem peste orgoliile meschine si sa ne vedem interesul”, a spus Marius Stan.

Primarul Brailei, Aurel Simionescu, a mentionat: “Noi am avut discutii in legatura cu o serie de proiecte pe care sa le sustinem la nivelul Parlamentului Romaniei. Pentru a putea sustine aceste proiecte, ele trebuie, la randul lor, realizate de cineva, nicidecum de fiecare dintre noi. Trebuie sa avem o institutie care sa faca acest lucru. Propunerea pe care am facut-o a fost realizarea unei Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara si-n felul acesta sa putem genera acele proiecte comune, dupa care sa le prezentam pentru a fi sustinute de noi, de parlamentari. In exercitiul financiar 2014 – 2020 va exista un instrument de finantare, care se numeste instrumentul teritorial integrat, care va putea fi accesat de catre o astfel de tip de asociere. Pe 26 apriliev a avea loc o alta intalnire, moment in care vom sti daca mergem sau nu impreuna ptneru a realiza proiecte comune, de mari dimensiuni. Trebuie sa aratam ca ne intereseaza soarta noastra”.

* “Dunarea de Jos”, o asociere intre galateni, braileni si tulceni *

Referitor la numele ce va fi dat asocierii intre cele trei judete, Gheorghe Bunea Stancu a precizat ca s-ar vrea ca denumirea sa fie “Dunarea de Jos”: “Aceasta asociere intre Galati, Braila si Tulcea vrem sa se numeasca <Dunarea de Jos>, pentru a reface ceea ce ara o data. Nu cred ca anii care au trecut, si care sunt istorie astazi, din aceasta lupta surda dintre cele doua municipii, Galati si Braila, a castigat cineva ceva. In final o sa punctam cateva lucruri esentiale. Pentru Tulcea este Delta Dunarii, pentru sustinerea legii speciale indreptate catre un turism care sa fie la nivelul posibilitatilor; pentru Galati, Braila, Tulcea, Vrancea si Targu Sercuiesc este drumul expres, autostrada pe care ne-o dorim. Apoi este vorba despre podul peste Dunare; aeroportul regional de la Tulcea, dar si Braila si Galati isi doresc un aeroport care sa fie folosit de cele doua judete. Ne dorim sa existe un drum expres Galati – Braila – Slobozia – Drajna pentru a ne lega de Constanta si Bucuresti. Vrem si instituirea de taxe reduse pe Dunarea navigabila si cele de pilotaj pentru cele trei porturi Braila, Galati si Tulcea astfel incat sa devenim competitivi vis-a-vis de Constanta, in ceea ce priveste costurile. Exista intr-o faza destul de avansata proiectul cu Insula Mica a Brailei care poate fi, pentru Galati si Braila, o varianta de a rezolva serviciile pe care ni le dorim, in turism si alimentatie publica”.

Vicepresedintele CJ Tulcea, Vasile Istrat, a mentionat ca ii face placere sa revina la aceasta discutie privind asocierea intre cele trei judete si ca el, personal, isi pune mari sperante in aceasta asociere.

“Astazi am auzit si parerea consilierilor judeteni si municipali si se vede ca ceea ce ne-am gandit noi sa facem gaseste rezonanta in randul cetatenilor din cele trei judete. Este bine sa avem toate aceste proiecte pregatite. Aceasta asociere are marele avantaj ca poate crea o forta mai mare decat a fost pana acum fiecare judet in parte. Si cred ca prin vocile reprezentantilor nostri la Bucuresti ne vom face mai bine intelesi pentru ca necesitatea acestor obiective este de maxima importanta si nu un moft. In opinia mea podul si drumul expres sunt prioritati imediate. Nu vreau sa spun ca nu si aeroportul, dar daca cele doua se vor realiza, atunci veti putea ajunge in 40-50 de minute la orice aeroport international, care este la Tulcea”, a zis vicepresedintele CJ Tulcea.

La intalnire, fiecare consilier municipal si judetean al celor trei judete care a dorit sa ia cuvantul, si-a spus punctul de vedere referitor la demersurile care vor a fi facute pentru ca cetatenii sa aiba parte de un trai mai bun si beneficii mult mai importante.

Comentarii

comentariu

About the Author

-