Published On: mar, Apr 30th, 2013

Inspectorul sef Iulian Danilescu, despre invatamantul brailean

Share This
Tags

* Infobraila a realizat un interviu cu seful ISJ, Iulian Danielescu, referitor la starea invatamantului brailean si la activitatile care vor fi desfasurate in perioada urmatoare in ceea ce priveste examenul de bacalaureat, titularizare sau clasa pregatitoare *

Ministerul Educatiei anunta schimbari periodice in desfasurarea examenelor de bacalaureat, titularizare sau evaluarea nationala. Am discutat cu inspectorul scolar general al judetului Braila, prof. Iulian Danielescu pentru a afla care ultimele noutati legate de olimpiade, simulari si examene, dar si cum s-au  desfasurat inscrierile pentru clasa pregtitoare.

Referitor la olimpiadele scolare care s-au desfasurat in luna aprilie, Iulian Danielescu ne-a declarat: “S-au desfasurat olimpiadele nationale. Elevii braileni au obtinut rezultate diverse, bune si chiar foarte bune. Nu se poate spune ca elevii sunt mai bine pregatiti la o numita disciplina si la alta nu. De obicei un elev olimpic se descurca cam la toate disciplinele. S-au obtinut rezultate destul de bune la majoritatea disciplinelor. Rezultate foarte bune au avut elevii Liceului de Artă. Ei au obţinut 10 premii, patru la Arta actorului, patru la Muzică şi două la Arte plastice. La Oradea, s-a desfasurat Olimpiada de informatica pentru gimnaziu, la care Braila a fost reprezentata de trei elevi de la Scoala “Mihai Eminescu”, doi de la Colegiul “Nicolae Balcescu”, un elev de la Palatul Copiilor si o eleva de la Colegiul National “Gh. M. Murgoci”. Au fost doi elevi care au obtinut medalii de argint si unul care a luat medalie de bronz. Si au mai fost inca multe alte premii”.

Intrebat cand se vor desfasura  simularile pentru evaluarea nationala si bacalaureat, inspectorul scolar general a precizat: ‘Prima simulare care se va desfasura la Braila va fi la jumatatea lunii mai. Noi am dat o simulare in luna noiembrie, una in luna martie si va urma una in luna mai. Fiecare judet isi stabileste data simularilor. In municipiul Braila simularile pentru examenele nationale cat si cele pentru examenul de bacalaureat se vor sustine incepand cu data de 13 mai, cand se va desfasura proba la liba si literatura romana. Pe data de 15 mai se va sustine proba la matematica, la care vor participa elevii din toate unitatile de invatamant care sunt inscrisi la evaluarea nationala si bacalaureat. Ultima simulare se va sustine pe 17 mai, cu proba la alegere la una dintre disciplinele geografie, chimie, biologie, fizica, psihologie, logica, filosofie, economie si informatica. Subiectele vor fi realizate de catre Inspectoratul Scolar Judetean Braila”.

In ceea ce priveste examenul de bacalaureat, Danielescu a mentionat: “Referitor la examenul de bacalaureat de anul acesta, pot spune ca inscrierile vor incepe din data de 27 mai. Elevii din clasele a XII-a si a XIII-a vor termina cursurile in data de 31 mai. Apoi, in perioada 10-12 iunie se va desfasura evaluarea competentelor lingvistice. Intre 17 si 21 iunie va avea loc evaluarea competentelor digitale. Va urma apoi evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala. De la 1 iulie, vor incepe probele scrise, prima fiind sustinuta la limba si literatura romana. Pe data de 3 iulie va fi sustinuta proba obligatorie a profilului, iar pe 5 iulie se va organiza proba la alegere a profilului si a specializarii. Rezultatele se vor afisa pe data de 8 iulie, iar contestatiile vor fi depuse in aceeasi zi, pana la ora 16.00. Rezultatele finale vor fi afisate pe data de 12 iulie.

Referitor la  examenul de titularizare, domnul inspector a facut cateva precizari: “Inscrierile la examenul de titularizare de anul acesta vor incepe pe data de 8 mai pana pe data de 17 mai. Examenul scris se va sustine pe data de 30 iulie. Între 6 mai şi 6 iunie vor avea loc organizarea şi desfăşurarea probelor practice sau orale şi ale inspecţiilor speciale la clasă. Proba scrisă a concursului de titularizare din acest an va avea loc la data de 30 iulie. Prima etapă de repartizare, la care vor lua parte candidaţii care au obţinut cel puţin media 7 pentru posturi pe durată nedeterminată, va începe în data de 9 august. Candidaţii care nu obţin la inspecţia specială la clasă sau la proba practică minim nota 5 nu pot participa la proba scrisă”.

In ceea ce priveste inscrierile in prima etapa pentru clasa pregatitoare, Danielescu a explicat cum au decurs inscrierile: “Prima etapa de inscriere la clasa pregatitoare s-a incheiat in data de 22 aprilie. Nu am intampinat probleme cu inscrierile. Doar s-a intamplat intr-una din zile sa fie un numar de 16 cereri de inscrieri nevalidate. Am luat legatura cu unitatile, care au luat legatura la randul lor cu parintii pentru a le valida. Acum stam foarte bine, nu au mai fost inregistrate probleme. In judetul Braila s-au inregistrat 2.622 de cereri de inscriere, din care 2.180 au fost pentru copiii care implinesc 6 ani inainte de 1 septembrie 2013, iar 442 de cereri pentru copiii care implinesc 6 ani incepand cu 1 septembrie 2013. S-a suplimentat cu cate o clasa numarul de locurile la Scoala “Mihai Eminescu”, Scoala “Fanus Neagu”, Scoala “Ecaterina Teodoroiu, Scoala “Dimitrie Cantemir” si Scoala din Viziru”.

In finalul interviului, l-am intreabt pe domnul inspector despre activitatile pe care le vor realiza elevii in perioada Pastelui. Acesta a raspuns: ‘In primul rand elevii se vor bucura de vremea frumoasa de afara si de zilele libere date prin hotarare de Guvern. Daca se vor organiza si anumite activitati dedicate Sarbatorii Pascale, vor fi anuntati. Dar, dupa parerea mea, cred ca este foarte greu sa strangi copiii in aceasta mica vacanta din nou la scoala”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-