Published On: lun, Apr 1st, 2013

Incepe nebunia pentru inscrierea prichindeilor de clasa pregatitoare sau clasa I

Share This
Tags

* Timp de 20 de zile, la toate scolile din Braila vor avea loc inscrierile in clasa pregatitoare si clasa I, lucru care va intinde la maxim nervii parintilor * Dupa aceasta prima etapa, se va derula cea de-a doua pentru inscriere, respectiv 8 – 17 mai *

Incepand de maine si pana luni, 22 aprilie are loc, la toate scolile brailene, care au formate clase pregatitoare si clase I, inscrierea celor mici. Aceasta prima etapa se va desfasura direct la respectiva unitate de invatamant sau pe formularul online daca unitatea de invatamant autorizata/acreditata si-a introdus toate datele in aplicatia informatica. In situatia inscrierii online, validarea inscrierii se face la sediul unitatii de invatamant dorite. A doua etapa de inscriere va avea loc in perioada 8 – 17 mai.

In cazul in care, dupa prima etapa, copiii nu sunt cuprinsi in nicio unitate de invatamant, parintii vor completa o noua cerere de inscriere, repartizarea urmand sa se faca pe locurile ramase disponibile dupa prima etapa. Unitatile de invatamant sunt obligate sa afiseze situatia copiilor inscrisi si a locurilor ramase disponibile, dupa fiecare etapa de inscriere. Cu prioritate vor fi inscrisi copiii cu un anumit tip de handicap sau cei orfani de unul sau de ambii parinti, cei care provin de la casa de copii/centru de plasament/plasament familial, cei care au un frate sau o sora inmatriculat/inmatriculata in unitatea de invatamant dorita.

Criteriile de inscriere specifice vor fi aplicate dupa criteriile generale si numai daca acestea nu reusesc sa faca departajarea intre copii, cu exceptia situatiilor prevazute de metodologie sau daca sunt elaborate de catre fiecare unitate de invatamant in parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de catre parinti/tutori legali si nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie sa tina cont de faptul ca toti copiii au drepturi egale, indiferent de conditia sociala, financiara, indiferent de nationalitate, rasa, religie, confesiune, sex etc.

* Informatii utile despre inscrierea invatamantului primar *

Parintii se vor putea informa despre inscrieri accesand pagina de internet a Inspectoratului Scolar Braila, care va crea, pe prima pagina a site-ului, o rubrica – “Inscrierea in invatamantul primar 2013”, dar pot intra si pe site-ul Ministerului Educatiei Nationale, www.edu.ro, unde vor gasi aceeasi rubrica. De asemenea, parintii pot obtine informatii direct de la scoli, cu ocazia evenimentului “Ziua portilor deschise”, fiecare unitate de invatamant in care exista clasa pregatitoare avand obligatia sa organizeze acest eveniment public intr-una din zilele din intervalul 30 martie – 7 aprilie.

Parintii vor mai putea obtine informatii si de la gradinite, in perioada 1-12 aprilie, cand vor fi organizate intalniri pentru consilierea parintilor ai caror copii vor fi cuprinsi in invatamantul primar in anul scolar 2013 – 2014 sau la Telverde 0.800.816.239, ultimele 3 cifre reprezentand indicativul pentru fiecare judet.

“Daca, dupa finalizarea primei etape, copilul nu este inmatriculat la unitatea de invatamant dorita de parinte, acesta poate fi inscris la scoala de circumscriptie, numai daca parintele a solicitat si aceasta optiune in formularul de inscriere. In caz contrar, participa la a doua etapa de inscriere (8 – 17 mai)”, precizeaza Ministerul Educatiei Nationale.

Copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la 31 august, inclusiv, se pot inscrie in clasa pregatitoare. Totodata, se pot inscrie in clasa pregatitoare, la solicitarea parintilor, copiii care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare. In clasa I vor intra direct copiii care implinesc varsta de 7 ani pana la data de 31 august, inclusiv. Ei pot fi inscrisi, la cerere, in clasa I, chiar daca nu au parcurs anterior clasa pregatitoare. De asemenea, pot fi inscrisi in clasa I, la solicitarea parintilor, copiii care implinesc varsta de 7 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I.

Metodologia prevede ca parintele poate opta pentru inscrierea la scoala de circumscriptie – in aceasta situatie copilul este automat inscris – sau pentru o unitate de invatamant, alta decat scoala de circumscriptie, situatie in care copilul este inscris in limita locurilor libere si, daca este cazul, pe baza criteriilor generale si specifice de departajare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-