Published On: mar, Apr 2nd, 2013

Fostul procuror Marcel Sampetru trimis in judecata de catre DNA pentru coruptie. Braileanul cerea informatii despre membri ai Guvernului

Share This
Tags

*Procurorii DNA au decis trimiterea in judecata a fostului procuror brailean Marcel Sampetru si a altor trei inculpati* Sampetru a fost secretarul Prefecturii Braila in anii ’90 si cumnat al generalului Eugen Badalan*

Alaturi de Sampetru sunt cercetati procurorul George Balan, judecatoarea de la Curtea Suprema, Georgeta Barbalata si fostul sef al Serviciului de Informatii si Protecte Interna Ilfov, Mihai Vlad.

In sarcina celor patru, procurorii au retinut infractiunile de furnizare de informatii nedestinate publicitatii, in forma continuata, asociere pentru savarsirea infractiunii de furnizare de informatii nedestinate publicitatii si de divulgarea secretului care pericliteaza siguranta statului.

La data faptelor, Sampetru era procuror si consilier la Consiliul Superior al Magistraturii.

In perioada martie 2012-iulie 2012, Marcel Sampetru i-a asigurat protectia lui Vlad Mihai, in sensul mentinerii acestuia pe functia de sef SIPI Ilfov, in schimb solicitandu-i informatii nedestinate publicitatii pentru asigurarea apararii in eventualitatea unei anchete penale.

Procurorul i-a cerut ofiterului SIPI, la data de 23 mai 2012, sa ii furnizeze “date si informatii” despre Ovidiu Silaghi, ministrul Transporturilor la acea data. Marcel Sampetru i-a mai cerut lui Vlad sa ii comunice daca numele sau apare in in lucrari sau solicitari de interceptari ale serviciului.

In data de 10 iulie 2012, in timp ce DNA efectua cercetari penale fata de Sampetru, Balan si Vlad in legatura cu faptele mentionate mai sus, Georgeta Barbalata, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, i-a avertizat pe cei trei ca domiciliile lor vor fi perchezitionate, prin intermediul unei terte persoane.

Cine este procurorul George Sampetru?

Magistratul Marcel Sampetru, nascut in comuna Silistraru, fost cumnat al generalului Eugen Badalan, a fost procuror general adjunct al Romaniei din 2004, din timpul guvernarii Nastase, si pana in 2006 cand ministrul Justitiei de atunci, Monica Macovei, i-a cerut demisia din functie pentru suspiciunea de a-l fi protejat pe Omar Hayssam. Pe langa suspiciunile din cazul Hayssam, Marcel Sampetru a mai fost acuzat de protejarea unor cercetati penal in dosarele “Rafo”, “Somaco” si “Mafia SRI”.

Sampetru a mai fost cercetat penal de DNA, in 2007, pentru favorizarea infractorului, in dosarul ofiterilor SRI Ovidiu Soare si Gheorghe Dumitrache, care protejau mafia pterolului din judetul Prahova, primind in schimb mita. Potrivit unor interceptari telefonice, Sampetru a vorbit la telefon cu Soare si i-ar fi dat asigurari ca dosarul sau va fi rezolvat in favoarea sa.

Devenit procuror in 1985, Marcel Sampetru a lucrat, pana in 1990, la procuratura locala Braila, iar dupa 1990 a devenit secretar al Prefecturii Braila.

Dupa ce a fost demis din functia de procuror general adjunct, Marcel Sampetru a fost consilier al presedintelui Camerei Deputatilor din legislatura trecuta, Bogdan Olteanu, iar ulterior, in 2008, a fost numit adjunct al sefului UM 0962, actualul DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne.

In noiembrie 2011, Marcel Sampetru a fost detasat la CSM in functia de consilier al vicepresedintelui CSM de atunci, procurorul George Balan.

Comentarii

comentariu

About the Author

-