Published On: lun, Apr 22nd, 2013

Expozitie la Biblioteca Judeteana: Momente speciale din activitatea militarilor

Share This
Tags

De astazi si pana vineri, inclusiv, la Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” se desfasoara o expozitie dedicata sarbatoririi Fortelor Terestre, si nu numai, fiind incluse si ilustratii din resptul categoriilor Armatei Romane.

La exeniment au fost prezente cadre militare active, in retragere si-n rezerva, col. Dorel Zamfir, care a asigurat prezenta generalului de brigada prof. univ. dr. Mircea Vladu, comandantul Garnizoanei Braila, acesta din urma aflandu-se implicat intr-o alta activitate,  precum si Ion Volcu, directorul Bibliotecii Judetene “Panait Istrati”, lt.-col. (r.) Cezar Postelnicu de la Cercul Militar Braila si lt.-col. (r) Ionel Teodorescu, presedintele Asociatiei Nationale a Cultului Eroilor “Regina Maria” – Filiala Braila.

Lt.-col. (r.) Cezar Postelnicu a precizat ca prin fotografiile expuse in holul bibliotecii au fost surprinse diferite momente din activitatile desfasurate de militarii braileni, din ultima perioada de timp.

“Expozitia cuprinde o serie de insigne si semne ale Fortelor Terestre, dar carti in care sunt prezentate informatii despre cariera militara”, a mentionat lt.-col. (r.) Cezar Postelnicu de la Cercul Militar Braila.

Directorul Bibliotecii Judetene “Panait Istrati” Braila, Ion Volcu, a preciat ca institutia pe care o reprezinta se afla in plina schimbare, in sensul ca patrimoniul din cladirea de pe Calea Calarasilor se va muta la noul sediu di Piata Poligon, urmand ca din luna iunie toate activitatile se vor desfasura acolo.

“Anul acesta ne-a fost cam dificil, si noua si lui Ionel Teodorescu, sa organizam o expozitie a Fortelor Terestre. Am incercat sa fie expuse documentele disponibile, pentru ca majoritatea au fost legate si duse la noul sediu din Piata Poligon. Am reusit sa organizam ceva frumos, din punctul meu de vedere. Aici se pot vedea diferite documente, insigne si semne ale Armatei Romane, unele datand din anii 1848, 1913, 1916, 1948, 1990, 1991. Avem si o colectie deosebita de medalii din vremea regalistam dar si din anii 1944 si 1990. Am incercat sa revenim, de fiecare data, cu informatii noi, pentru a aduce un  omagiu fata de militarii nostri. In acest moment, avem in lucru, o incercare de-a noastra de-a scoate la lumina anumite informatii din activitatile unitatilor militare, un exemplu fiind Regimentul 3 Artilerie”, a spus directorul Bibliotecii Judetene “Panait Istrati”.

Lt.-col. (r.) Ionel Teodorescu, pasionat de cartografie, numismatica, detine o impresionanta colectie de semne, insigne si decoratii ale Armatei: “Acum am expus doar insemne de arma si grad, insigne, ordine si decoratii ce definesc Fortele Terestre. Asta pentru ca maine este ziua acestei categorii a Armatei Romane. Acestea dateaza din perioada Razboiului Balcanic din 1913, Primul si Al Doilea Razboi Mondial, dar si dupa aceste timpuri. Nu am uitat nici epoletii si elementele militare care se purtau in Armata inainte de 1946”.

In ilustratii au fost surprinse activitati precum: incarcatura de exercitiu; imbarcarea tehnicii pe bac; ziua Armatei Romane in scolile brailene; promovarea profesiei militare; o zi de lucru la Biroul de Informare-Recrutare Braila; marsul pe fluviul Dunarea; marsul pe Dunare cu tehnica imbarcata; exercitii de antrenament; exercitii de antrenament cu subunitati treceri desant; debarcarea, mascarea, lansarea, misiunea; tragerea pe timp de iarna; exercitiul militar “Blonde Avalanche 2012”; carti despre si cu Armata Romana, dar si alte activitati ale unitatilor militare 01763, 01764, 01294, 01297, 02399, 01531.

Comentarii

comentariu

About the Author

-