Published On: Soare, Apr 14th, 2013

EXCLUSIV: Senatorul PC Mihai Danut implicat intr-un dosar de coruptie cu fonduri europene

Share This
Tags

Actualul presedinte al filialei PC Braila, Mihai Danut, pana acum cateva saptamani senator al PP-DD, a fost implicat intr-un dosar penal de coruptie, care privea deturnarea de fonduri europene, conform unor surse. Este vorba de proiectul RO 9904.04-2216, finantat din fonduri de preaderare PHARE, al carui beneficiar a fost SC Modern Turism&Catering SRL, firma detinuta de actualul demnitar brailean.Costul total al proiectului era estimat la 147.975 euro, din care Fondul de Imprumut Nerambursabil RICOP SME-BCR garanta finantarea cu maxim 88.000 euro.

Oprisan Georgian, administratorul firmei lui Danut, a disimulat provenienta echipamentelor de panificatie, achizitionate de catre SC Modern Turism&Catering SRL in realizarea obiectivelor contractului de grant, prin utilizarea unor documente inexacte, cum ar fi declaratii vamale de import si certificate de origine, puse la dispozitie de furnizorul echipamentelor.

In fapt, echipamentele de panificatie achizitionate din fonduri nerambursabile comunitare de la SC Top Sweets Industrie SRL au apartinut initial aceleiasi societati comerciale care a fost si beneficiara fondurilor, respectiv societatea comerciala detinuta de senatorul PC.

Finantarea PHARE a fost acordata firmei brailene pentru implementarea Programului pentru Restructurare a Intreprinderilor si Reconversie Profesionala, operatiunea “Modem-o provocare noua pe piata brutariilor”.

Dupa semnarea contractului de grant, pentru selectarea furnizorului de echipamente de panificatie, firma presedintelui PC Braila, reprezentata de de Oprisan Georgian, a organizat in data de 14 septembrie 2004 o licitatie in urma careia a fost desemnata castigatoare SC Top Sweets Industrie SRL, reprezentata de Negreanu Arboreanu Liviu, care a depus si singura oferta, la solicitarea expresa a lui Mihai Danut.

Dupa licitatie, firma braileana a incheiat cu SC Top Sweets SRL un contract de achizitie de bunuri, in valoare de peste 100 de mii de euro, avand ca obiect livrarea, instalarea, punerea in functiune si intretinerea unei linii de panificatie, insa societatea care a primit suma de bani nu detinea, la data semnarii contractului, echipamentele care faceau obiectul contractului.

Cu 3 luni inainte de licitatie, firma lui Danut a transmis propriile echipamente de panificatie unei societati, pentru a constata eventuale reparatii ale componentelor acestora. In iulie 2004, firma senatorului PC, prin Oprisan Georgian, a solicitat sprijinul firmei care trebuia sa efectueze reparatiile, pentru vanzarea la pretul de 91.000 euro, fara TVA, a propriilor echipamente.Intentia era aceea ca linia de panificatie sa fie vanduta pentru a fi ulterior achizitionata din fonduri comunitare, prin disimularea provenientei reale a acesteia.

In spetembrie 2004, Mihai Danut l-a instiintat pe Negreanu, reprezentantul SC. Top Sweets SRL, cu care incheiase contractul de achizitie de bunuri, despre existenta liniei de panificatie apartinand propriei firme, care exista in custodia SC Tehnopam SA. Astfel, in data de 8 septembrie, cu doar 6 zile inainte de licitatie, Negreanu a achizitionat linia de panificatie, care apartinea in fapt societatii lui Danut, se arata in documentele ajunse in posesia redactiei pe mailul pontinfobraila@yahoo.com.

La solicitarea expresa a lui Mihai Danut, reprezentantul Top Sweets a pus la dispozitie reprezentantilor Modern Turism&Catering, documente care sa ateste, in mod inexact, ca echipamentele ce compuneau linia de panificatie proveneau din importuri ce ar fi fost realizate de o terta firma, pentru a ascunde astfel faptul ca, in realitate, acestea proveneau chiar de la firma lui Danut.

Senatorul PC il cunostea de multi ani pe Negreanu, reprezentantul firmei Top Sweets, de la targurile si expozitiile din domeniul comercializarii utilajelor de panificatie, iar in al doilea trimestru al anului 2004 l-a invitat sa participe la o licitatie organizata de societatea sa pentru achizitionarea unor utilaje de panificatie din fonduri PHARE. Danut a anulat prima licitatie, din cauza faptului ca firma care a participat nu obtinuse certificatul fiscal, transmitandu-i lui Negreanu ca va organiza o a doua licitatie si solicitandu-i sa participe cu o alta societate. Actualul parlamentar braileanu i-a sugerat reprezentantului firmei Top Sweets ca pretul pe care il propune la achizitionarea utilajului sa fie putin peste 100.000 euro. Mihai Danut l-a anuntat pe Negreanu ca a castigat licitatia si ca in cel mai scurt timp trebuie sa semneze contractul, chiar daca stia faptul ca firma nu detine in stoc utilajul de panificatie.

Negreanu Liviu a precizat clar ca fostul consilier local PRM, Mihai Danut, i-a spus inca de la inceput ca utilajele de care el avea nevoie se afla la SC Tehnopam SA, de unde, potrivit intelegerii cu acesta, le-a achizitionat.

Comentarii

comentariu

About the Author

-