Published On: vin, Apr 19th, 2013

Efectul neobisnuit al paracetamolului

Share This
Tags

* Cercetatorii sustin ca medicamentul tylenol (paracetamol) utilizat pentru a calma durerea fizica, poate reduce efectele psihologice ale fricii si anxietatii legate de conditia umana sau teama existentiala *

Paracetamolul sau acetaminofenul este cel mai folosit antipiretic la nivel mondial. De asemenea, este folosit contra durerilor de cap, a durerilor de dinti, mai ales ca se elibereaza fara prescriptie medicala.

Cercetatorii au descoperit un alt efect neasteptat al acestui medicament asupra creierului: reduce anxietatea legata de gandul la moarte. Explicatia este ca anxietatea provocata de încercarea de a descoperi un sens în viata si durerea fizica ar putea fi asociate cu una si aceeasi arie cerebrala. „Cand oamenii de simt coplesiti de incertitudinile existentei ceea ce simt, ei, de fapt, ar putea fi un fel de neliniste dureroasa”, sustin cercetatorii.

In cadrul testelor, oamenii de stiinta au folosit Tylenol, un medicament disponibil fara reteta, larg utilizat si care contine acetaminofen. „ Credem ca Tylenolul combate angoasa existentiala în acelasi mod în care combate durerea, deoarece pentru ambele tipuri de probleme sunt responsabile procese neurologice similare.”

In primul lor experiment, cercetatorii au recrutat peste 120 de studenti, carora li s-au administrat fie 1000 mg Tylenol, fie un placebo (o pastila de zahar), fiind apoi împartiti în doua grupuri.

Participantii din primul grup (dintre care unii luasera Tylenol, altii placebo) au fost rugati sa scrie doua paragrafe despre ceea ce se va întampla cu corpurile lor atunci cand vor muri si ce simt în legatura cu acest lucru.

Celorlalti (grupul de control) li s-a cerut sa scrie despre durerile de dinti, un lucru neplacut, dar care nu starneste, de obicei, nelinisti existentiale.

Apoi, toti studentii au fost pusi sa citeasca un raport ipotetic despre arestarea unei prostituate si sa propuna o suma pentru cautiune, de la 0 la 900 dolari.

In acest scenariu, specialistii se asteapta, de obicei, ca oamenii sa stabileasca sume mai mari dupa ce au fost confruntati cu probleme existentiale, ceea ce ii forteaza sa isi reafirme valorile.

Dupa cum se asteptau, cei care luasera pastila placebo si fusesera nevoiti sa scrie despre propria moarte au avut tendinta de a fixa cautiunea la peste 500 dolari. In schimb, grupul de control care scrisese despre durerea de dinti a stabilit sume relativ mici, in jur de 300 dolari.

Acelasi lucru s-a observat insa si la cei care luasera Tylenol si care scrisera despre ceea ce se va întampla cu corpurile lor dupa moarte, un rezultat care sugereaza ca acetaminofenul poate amorti gandurile dureroase legate de moarte.

Comentarii

comentariu

About the Author

-