Published On: mie, Apr 3rd, 2013

Efectele benefice ale consumului de cafea

Share This
Tags

* Desi se credea initial ca prea multa cofeina poate fi daunatoare, un nou studiu al Institului National de Cancer din SUA demonstreaza exact contrariul *

Cafeina este principala substanta activa din cafea, si cu siguranta cea mai cunoscuta. Omniprezenta cafelei in alimentatia noastra o ridica la rangul de substanta farmacologic activa cea mai consumata din lume.

Si totusi, ce se afla in cafea? Desigur cafeina si apa, dar si alti compusi cum ar fi: sodiul, potasiul, vitamina B, acidul cloroacetic. Acest acid face parte din clasa polifenolilor si se remarca prin excelente proprietati antioxidante.

Potrivit medicului Neal Freedman, 2-3 cesti de cafea pe zi reduc riscul unui deces prematur cu 10-15%, insa cei care depasesc aceasta cantitate nu mai au aceleasi beneficii.

Cafeaua favorizeaza digestia. Mecanismele nu se cunosc deocamdata, dar se stie faptul ca aceasta bautura stimuleaza tranzitul intestinal si secretia de suc pancreatic necesar pentru digerarea alimentelor in vederea asimilarii lor intestinale. Cafeaua favorizeaza de asemenea contractia vezicii biliare necesare pentru digestia grasimilor.

Conform unui studiu, cafeaua are un efect protector pentru memoria femeilor. Nu s-a reusit sa se stabileasca de ce barbatii nu beneficiaza de acest efect, dar se presupune ca din cauza metabolizarii diferite a cafeinei sau din cauza unei interactii hormonale.

Cafeaua este foarte bogata in polifenoli, compusi cu proprietati antioxidante, ce se fac responsabili de prevenirea bolilor precum Parkinson, Alzheimer sau scleroza in plagi.

În cazul persoanelor de varsta mijlocie, cafeaua aduce beneficii nesperate. Mai exact, 3 cesti pe zi pot prelungi viata cu cativa ani, conform noilor descoperiri ale oamenilor de stiinta. Studiul care a cuprins 500.000 de persoane de varsta mijlocie a descoperit ca cei care consuma cafea isi scad considerabil riscul de deces din cauza afectiunilor respiratorii, cardiovasculare, diabetului sau infectiilor.

Consumata ca atare, cafeaua ar putea sa aiba si alte efecte: protectie impotriva cancerelor gurii, faringelui si esofagului, prevenirea migrenelor si a cirozei, influenta buna asupra dispozitiei generale, efect bronhodilatator. Se vorbeste din ce in ce mai mult de efectul sau preventiv asupra diabeticilor de tip 2.

Comentarii

comentariu

About the Author

-