Published On: joi, Apr 25th, 2013

Din iunie se dau bani europeni pentru fermele familiale

Share This
Tags

* Dupa mai multe luni de la anuntarea masurii prin care vor fi acordate fonduri fermelor familiale, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a anuntat calendarul estimativ de depunere a proiectelor * Incepand cu mijlocul lunii iunie va fi lansata o sesiune de depunere a proiecte pentru Masura 121 – “Modernizarea exploatatiilor agricole” din PNDR *

Potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ferma de familie produce pentru consumul propriu, iar surplusul este comercializat. Activitatile din cadrul fermei sunt realizate, in principal, de catre membrii familiei. Dimensiunea economica a fermei de familie poate fi intre 2 – 50 UDE (Unitatea de Dimensiune Economica).

“Propunerea pe care MADR o lanseaza va da sansa micilor ferme de familie care vor aplica in cadrul programului sa creasca si sa produca mai mult pentru piata, asigurand astfel un venit din ce in ce mai mare membrilor familiei care traiesc din agricultura. Fermele de familie pot avea o contributie esentiala la dezvoltarea satului romanesc. Avem obligatia sa le oferim sansa de a creste si de a deveni competitive pe termen mediu si lung”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

In cadrul sesiunii vor fi finantate aproximativ 1.000 ferme de familie, cu o valoare maxima eligibila a proiectului de 125.000 euro, din care pana la 50.000 euro sprijin nerambursabil prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale sau familiale si alte tipuri de beneficiari eligibili in cadrul masurii 121 pot depune proiecte, insa cu o conditie, aceea privind autorizarea inaintea semnarii contractului de finantare. Pentru a veni in sprijinul fermierilor interesati sa acceseze aceasta masura, MADR intentioneaza sa puna la dispozitia potentialilor beneficiari, cu titlu gratuit, proiecte model si informatii documentate tehnic pentru ferme de legume in camp si in spatii protejate, ferme de vaci de lapte, ferme de crestere si ingrasare porcine si ferme de gaini ouatoare.

Pentru asigurarea cofinantarii, beneficiarii vor avea posibilitatea de a contracta credite printr-un fond de creditare creat de MADR, facilitand astfel necesarul de cofinantare a proiectelor. MADR are in vedere reducerea timpului de accesare a finantarii proiectelor fermelor de familie prin asigurarea, la o locatie unica, a consilierii si asistentei, atat pentru obtinerea sprijinului prin PNDR, cat si a creditului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-