Published On: joi, Apr 18th, 2013

Dezbatere pe tema revizuirii Constitutiei Romaniei

Share This
Tags

* Ca urmare a actiunii demarate de demnitarii Parlamentului Romaniei in ceea ce priveste procedurile de revizuire a Constitutiei, astazi, in Sala de conferinte de la “Bella Italia”, a avut loc Forumul Constitutional * Scopul l-a reprezentat gasirea de argumente si solutii pentru revizuirea Constitutiei Romaniei * La aceasta intrunire au participat reprezentanti ai ONG-urilor brailene, printre care Asociatia Pro Democratia Club Braila, Funda\iile “Trebuie” si “Louis Pasteur” * De la dezbatere nu a lipsit Cristian Parvulescu, presedintele Forumului Constitutional si, de asemenea, presedintele Asociatiei Pro Democratia *

In cursul zilei de astazi, la Sala de conferinte de la “Bella Italia” a avut loc o intalnire in cadrul careia s-a discutat despre revizuirea Constitutiei Romaniei. Prezenti la dezbatere au fost asociatiile si organizatiile non-guvernamentale locale, precum si Cristian Parvulescu, care este presedintele Forumului Constitutional si presedintele Asociatiei Pro Democratia.

Acesta a declarat ca Forumul Constitutional reprezinta o structura consultativa a parlamentului Romaniei, care a fost infiintata la inceputul lunii februarie, de catre Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei, si care are menirea de a realiza consultari la nivelul tarii noastre cu societatea romaneasca, in vederea modificarii Constitutiei.

“Diferenta dintre o revizuire si o noua Constitutie consta in dimensiunea modificarii. Forumul Constitutional isi desfasoara activitatea pe trei axe. Prima este Axa teritoriala, in care organizam dezbateri si consultari la nivel local, judetean, regional, national. Aceste intalniri se fac cu reprezentanti ai societatii in general, dar in mod special cu cei ai societatii civile. A doua Axa este cea tematica, care pleaca de la o experienta pe care am avut-o in 2002 – 2003, cand abia la final ne-au survenit idei interesante de la platformele de organizatii non-guvernamentale, asociatii profesionale. Pentru a preintampina o astfel de situatie, am propus o axa care permite platformelor de ONG-uri si asiciatii profesionale, sa dezbata si sa vina cu propuneri de modificare a Constitutiei. Cea de a treia axa o reprezinta cea academica, rezervata universitatilor si facultatilor de drept si stiinte politice si administratie publica. Din pacate, Forumul Constitutional nu are la dispozitie un timp foarte lung, cu doar o luna de zile, dintr-un motiv care nu tine de vointa noastra. Parlamentul ne pune la dispozitie un calendar care tine cont de obiectivele politice ale Parlamentului si ale Guvernului, si anume regionalizarea Romaniei. La sfarsitul acestui an, Guvernul si majoritatea parlamentarilor, care intentioneaza ca Romania sa aiba o lege a regionalizarii, este nevoie ca in luna octombrie sa se modifice Constitutia. Pentru ca nicio lege a regionalizarii nu poate sa existe fara o baza constitutionala. In momentul de fata, in Constitutia Romaniei nu exista nicio referire la regiuni. Logic este ca, in raport cu acest scop, undeva in luna octombrie sa se organizeze un referendumum pentru aprobarea Constitutiei. La sfarsitul lunii mai si iunie propunerile pentru modificarea Constitutiei sa fie discutate in comisia parlamentara, in iulie sa se voteze in prima camera modificarea Constitutiei, iar in septembrie in cea de a doua camera. In termen de 30 zile se va organiza referendumum. Daca referendumum va fi pozitiv, se va ajunge ca in noiembrie sa se voteze legea regionalizarii”, a precizat Cristian Parvulescu, care este presedintele Forumului Constitutional si presedintele Asociatiei Pro Democratia.

* Regionalizarea si dreptul de vot, discutate in amanuntit *

Prof. Cornelia Miler, coordonator Organizatiei Nationale a Cercetasilor Romania – Filiala Locala Braila, a spus ca este foarte important ca votul sa fie obligatoriu, nicidecum liber: “Sunt multi tineri care ajung la varsta votului si spun ca nu voteaza. Trebuie sa ne implicam cu totii”.

Bogdan Banica, reprezentant al Asociatiei Pro Democratia Braila, este de parere ca este necesar sa se modifice varsta dreptului de vot, aceasta fiind de peste 20 ani; cetatenii care sunt cercetati sa nu aiba drept de a candida; Parlamentul sa fie bicameral; realizarea regionalizarii.

“Se stie foarte bine ca regionalizarea este un fenomen important pentru tara noastra. Daca am lua in discutie orasul Braila, prin regionalizare se pot obtine beneficii importante: dezvoltarea orasului; atragerea de fonduri europene mult mai usor, precum si descentralizarea intregului sistem”, a zis Bogdan Banica.

Alexandru, un elev al Colegiului Economic “Ion Ghica”, a avfut o interpelare cum rar se intalneste la tinerii din ziua de azi, care au aceeasi varsta: “Nu mi se pare corect ca varsta pentru a vota sa fie peste 20 ani. Este dreptul de a ne exprima parerea, mai ales ca de la o varsta avem o gandire matura. Daca tot oferim un vot de incredere anumitor partide politice, consider ca ar trebui sa le dam dreptul la un singur candidat”.

Reamintim ca politicienii din Parlamentul Romaniei au demarat procedurile de revizuire a textului Constitutiei Romaniei, act ce va avea loc pe tot parcursul intregului acestui an, finalizandu-se cu organizarea unui referendum.  Ceea ce se vrea a fi revizuit consta in: protectia cetatenilor romani din afara frontierelor tarii (Art. 7); recunoasterea minoritatilor nationale istorice ca factori constitutivi ai statului; limba regionala – in zonele unde o minoritate nationala are o pondere semnificativa limba acestei minoritati se va considera limba regionala – Conditiile utilizarii unei limbi regionale se vor reglementa prin lege organica; dreptul la aparare in justitie si principiului egalitatii de arme intre acuzare si aparare; dreptul la viata privata si secretul corespondentei, al convorbirilor telefonice, precum si al comunicatiilor electronice (Art. 26, 28); libertatea de exprimare (Art. 30); garantarea dreptului de proprietate privata (Art. 44); dreptul de a fi ales – varsta, alte conditii (Art. 37, Alin. 2) si anume interzicerea dreptului de a candida cetatenilor cu drept de vot aflati in executarea unei sanctiuni penale, exceptand situatia in care condamnarea survine unei infractiuni savarsite din culpa (Art. 37); obligativitatea votului (Art. 36); dreptul la pensie, la concediu de maternitate platit, la asistenta medicala, la ajutor de somaj si la alte forme de asigurari sociale nu pot restranse (Art. 47); adaptarea sistemului de drepturi evolutiilor sociatatilor contemporane: introducerea unor drepturi si redefinirea altora pentru a asigura consolidarea regimului juridic al drepturilor omului si respectarea demnitatii umane; introducerea unor instrumente constitutionale eficiente care sa asigure respectarea drepturilor; definirea cadrelor constitutionale ale regionalizarii si inrarirea descentralizarii administratiei in interesul cetatenilor; cresterea responsabilitatii politice si juridice a alesilor; profesionalizarea functiei publice; depolitizarea functiei publice.

Comentarii

comentariu

About the Author

-