Published On: mar, Apr 9th, 2013

Dezastru forestier: Padurile sunt pe cale de disparitie

Share This
Tags

* Suprafata fondului forestier, aflat in proprietatea publica a statului, se reduce de la an la an, in ultimele doua decenii scazand cu peste 3,02 mil. ha * Totul se intampla ca urmare a numarului crescator al retrocedarilor care se fac catre persoane fizice si juridice *

Potrivit raportului intocmit de Curtea de Conturi in ceea ce priveste situatia patrimoniala a fondului forestier existent in tara noastra, a rezultat faptul ca in perioada 1990 – 2012, suprafata fondului forestier, care se afla in proprietatea publica a statului, s-a redus cu 3.028.762 ha, prin numarul foarte mare de retrocedari care se efectueaza catre persoanele fizice si juridice. Procesul de retrocedare a terenurilor forestiere, care se face conform legislatiei fondului funciar catre fostii proprietari sau catre urmasii acestora, este intr-o continua desfasurare. Daca la finele anului 1990 suprafata fondului forestier era de 6.367.660 hectare, din care suprafata padurilor 6.248.990 ha si alte terenuri 118.670 ha, dupa 20 de ani, respectiv la finele anului 2010, suprafata fondului forestier era de 6.515.173 ha, din care in proprietatea publica doar 4.363.000 ha si in proprietatea privata 2.152.173 ha. In proprietatea publica a statului se aflau 3.338.898 ha, din care 3.224.951 ha acoperite efectiv cu paduri, iar 113.947 ha alte terenuri.

In baza datelor prezentate de conducerea Curtii de Conturi, o suprafata de circa 561.168,84 ha s-a retrocedat sau se afla in diferite faze ale procesului administrativ sau juridic de retrocedare, fara a fi indeplinite conditiile prevazute de lege, acestea fiind considerate cazuri litigioase.

“Modificarea regimului de proprietate prezinta interes in legatura cu problema integritatii si dezvoltarii fondului forestier, in conditiile in care noile categorii de proprietari manifesta atitudini diferite in legatura cu mentinerea folosintei de padure si/sau cu o eventuala extindere a acesteia. Rezulta ca solicitarile de fond forestier formulate de catre persoanele fizice depasesc cu 390.000 ha suprafata de padure detinuta la nivelui 1948, iar daca se iau in considerare pe langa persoanele fizice si formele asociative, depasirea este de 575.000 ha. Judecand dupa marimea acestor solicitari, ar insemna ca statul nu va mai ramane nici cu suprafata de padure detinuta in proprietate in anul 1948, cu toate ca, presupunand ca restituirea s-ar face in conditiile legii, aceasta proprietate ar trebui sa fie cu mult mai mare cel putin din urmatoarele motive: legea limita categoriile de persoane indreptatite la reconstituire; reconstituirea dreptului de proprietate persoanelor indreptatite se face la cerere, ceea ce inseamna si acceptarea mostenirii, ori unele persoane nu au formulat astfel de cereri; o serie de mosteniri au ramas inevitabil vacante; nu toate padurile au fost preluate abuziv; din datele existente in arhive rezulta, fara dubiu, ca unele proprietati erau grevate de sarcini in favoarea statului roman; formele asociative nu mai puteau fi reconstituite in totalitatea membrilor/mostenitorilor; activele forestiere ale unor societati comerciale nu erau retrocedabile dupa legile de fond funciar; suprafete intinse de padure faceau parte din categoria <bunurilor inamice>, intrand in proprietatea statului ca urmare a armistitiului”, se precizeaza in raportul Curtii de Conturi.

Valoarea pagubelor din taieri ilegale de arbori in 2010 a fost estimata la 10.207.049 lei, rezultand o medie de 207 lei/ha, valorile cele mai ma irfiind inregistrate la directiile silvice: Mures – 234 lei/ha si Dolj – 213 lei/ha, iar cele mai mici valori la directiile Braila – 160 lei/ha si Covasna – 140 lei/ha. Cele mai mici procente de impadurire se inregistreaza in zonele de câmpie, iar cele mai afectate zone sunt Câmpia de Vest (3,2% grad de impadurire), Câmpia Baraganului (3,5% grad de impadurire), Câmpia Moldovei (4,1% grad de impadurire), Câmpia Olteniei (5,3% grad de impadurire), Câmpia

Transilvaniei (6,8% grad de impadurire).

România ocupa locul 13 din punct de vedere al procentului de impadurire, situându-se cu 5,1 procente sub media europeana de 32,4%. Din punct de vedere al suprafetei de padure raportata la numarul de locuitori, România se situeaza pe locul 10 la nivel european cu 0,30 ha/locuitor, primele locuri fiind ocupate de tarile nordice (Finlanda, Suedia si Norvegia).

Comentarii

comentariu

About the Author

-