Published On: Soare, Apr 14th, 2013

De la inceputul lui iulie avem o noua lista de medicamente compensate

Share This
Tags

* Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca are de gand sa faca o serie de modificari in sistemul sanitar * Se doreste ca de la 1 iulie sa existe o noua lista a medicamentelor care se acorda cu titlu compensatoriu, iar pana la finele anului sa se incheie protocoale terapeutice *

Printre modificarile pe care ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, vrea sa le aduca sistemului sanitar se afla realizarea unei noi liste de medicamente compensate, precum si incheierea de protocoale terapeutice, prin care medicii vor fi indrumati sa recomande generice, pana la sfarsitul acestui an.

“Am facut comisii noi de specialitate care vor face analiza intrarii de molecule noi, intrucat lista nu a mai fost modificata din 2008. Am facut o alta comisie, deasupra, formata din cei mai recunoscuti profesori si doctori din Romania, care va face un <filtru> pe aceasta lista. Toate acestea, pana in 30 iunie. Noua lista va intra in vigoare din 1 iulie”, a declarat Eugen Nicolaescu.

Aceleasi comisii vor revizui protocoalele terapeutice, iar pe baza lor anumite medicamente vor fi folosite “la nivel de generice”, dupa cum a adaugat demnitarul.

De asemenea, Ministerul Sanatatii are in vedere declansarea unei campanii de promovare a medicamentelor generice: “Oamenii trebuie sa stie ca, daca iau generic, nu dau niciun leu, iar medicamentul este foarte bun. Sper ca, pana la sfarsitul anului, sa avem protocale pentru primele 10 patologii”, a mai spus Eugen Nicolaescu.

Intrebat in emisiune care mai este situatia citostaticelor, ministrul a spus ca aceste medicamente reprezinta o mai veche problema, in prezent fiind monitorizata zilnic utilizarea acestora.

“Citostaticele reprezinta o problema veche de ani de zile. Preturile, asa cum au fost facute in vechea guvernare, au permis exportul paralel. Zilnic, avem legatura cu comisiile de oncologie, facem redistribuiri intre spitale. Pentru ca nu vorbesc unii cu altii, intrebam daca au vorbit cu Unifarmul. Nu au medicamente pentru ca nu isi fac treaba”, a afirmat Nicolaescu.

Ministrul a precizat ca au fost cazuri in care producatori unici au venit in Romania cu preturi de 70 de ori mai mari, la cinci produse.

“Sper ca toate aceste lucruri sa se termine in acest an, dar de patru ani nu se face nimic. In 2008 (n.r. in primul sau mandat de ministru), programul de cancer era cel mai bun”, a mai declarat Eugen Nicolaescu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-