Published On: lun, Apr 8th, 2013

VIDEO-Daca vulturul n-apare, Harapescu dispare?

Share This
Tags

* Desi este vorba despre un monument de patrimoniu, care se afla in ograda Directiei de Cultura, sefa Ana Harapescu nu este interesata de soarta vulturului ce exista pe frontispiciul Monumentului eroilor *

 

De mai bine de jumatate de an, Monumentul istoric ridicat in memoria eroilor care au cazut pe campurile de lupta in Primul Razboi Mondial, pentru intregirea neamului, in perioada 1916 – 1919, continua sa ramana fara vultur. Directia de Cultura Braila isi arata cu dezinvoltura dezinteresul fata de importanta istorica a vultutrului, care completa Monumentul din cartierul Chercea. Ani de zile au trecut peste acest Obelisc, realizat din piatra, marmura si bronz si care nu a avut parte de niciun fel de renovare.

Dupa cum precizam, in urma cu 5 luni, ca monumentului istoric i-a fost furat vulturul, pe langa alte acte de vandalism la care a fost supus, aici facand referire la desenele stil grafiti facute de tinerii adolescentini, iata ca nimic nu s-a intamplat.

Pentru a doua oara am incercat sa “smulgem” o informatie din parte conducerii Directiei de Cultura Braila, insa nu am avut niciun sort de izbanda. Sefa institutiei de cultura, Ana Harapescu, ne-a declarat fugitiv: “Pe mine trebuie sa ma intrebati despre asta? Eu fac anchete? Vorbiti cu Politia. Noi nu am aflat nici acum punctul de vedere al Politiei. Deci ei sunt mai buni ca noi in ceea ce priveste comunicarea. Noroc ca m-ati sunat sI mi-ati spus ca eu nu stiam nimic cu ce se intampla. Atata vreme cat Politia n-a rezolvat nimic, eu ce sa spun mai mult?! Cand vor da o rezolutie, cand vor gasi vinovatul, atunci vom putea face declaratii”, ne-a declarat expeditiv directorul Harapescu.

Aceasta a adaugat ca nici nu se poate monta un alt vultur, pentru ca ar insemna ca originalul sa fie inlocuit cu o copie: “Nu ne putem juca asa, folosind copii. Nu stim daca s-a topit, s-a vandut, se gasesc sau nu autorii. Totul depinde de organele de ancheta”.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Braila, inspector principal de politie Jenel Sogor, ne-a declarat: “Cauza se afla inregistrata cu <autori necunoscuti> la Biroul de Investigatii Criminale. Se continua cercetarile pentru identificarea autorilor si tragerea lor la raspundere penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de furt calificat”.

De la cetatenii care locuiesc in apropierea Monumentului istoric am aflat ca intr-o zi, un barbat care locuieste pe strada Magura, aflandu-se cu amicii in parcul de langa Obelisc, a observat lipsa vulturului.

“Eram la o mica discutie cu vecinii. La un moment dat uitandu-ma spre Monumentul istoric am vazut ca vulturul nu mai este la locul lui. Fusese furat. Cand s-a intamplat nu stiu cu exactitate. Am sunat la Politie si le-am zis ce am observat. Dar de atunci au trecut luni de zile si vulturul nu a fost gasit, probabil nici nu mai exista, poate este deja topit. Nimeni nu face nimic pentru ca unicele noastre averi spirituale sa dainuie, fara a fi pradate. Ar trebui sa existe paza, dar cine sa o faca?!”, ne-a zis barbatul care a sunat la Politie pentru a sesiza lipsa vulturului.

Mentionam ca Monumentul istoric este localizat pe strada Deva nr. 2, in fata Bisericii Sf. Mina, aceasta din urma fiind ridicata de filantropul brailean Nedelcu P. Chercea. Obeliscul din cartierul Chercea are gravat urmatorul mesaj: “Ridicat din comuna Nedelcu P. Chercea cazuti in razboiul pentru intregirea neamului 1916 – 1919. Acest monument s-a ridicat cu ajutorul lui Dumneazeu, de mine Nedelcu P. Chercea, in anul 1936, sub domniea Majestatii Sale Regele Carol I”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-