Published On: mar, Apr 9th, 2013

Crestem in valori: Productia industriala a atins o majorare cu 3,1%

Share This
Tags

* Productia industriala a crescut, in cea de a doua luna a acestui an, fata de luna precedenta, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata, in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 3,1%, respectiv cu 1% *

In luna februarie a acestui an, productia industriala (serie bruta) a crescut fata de luna precedenta cu 3,1%, sustinuta de cresterea industriei prelucratoare, aceasta din urma fiind de +5,7%. Atat productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cat si industria extractiva au inregistrat scaderi destul de semnificative, diminuarea fiind cu 11,1%, respectiv cu 8,4%. Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+9,6%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (+8,3%) si in industria bunurilor intermediare (+4,4%) si scaderi in industria energetica (-11,8%) si in industria bunurilor de uz curent (-0,5%).

Si la nivelul productiei industriale, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-a constatat o crestere cu un procent, datorita cresterii industriei prelucratoare (+1,8%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au scazut cu 4,8%, respectiv cu 3,5%. In cazul marilor grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria energetica (-6,3%), in industria bunurilor intermediare (-1%), in industria bunurilor de uz curent (-0,2%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,1%). Industria bunurilor de capital a crescut cu 5%. In a doua luna a lui 2013, productia industriala (serie bruta) a crescut cu 6,8% fata de luna corespunzatoare din anul precedent, ca urmare a cresterii industriei extractive (+14,3%) si industriei prelucratoare (+9,7%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 14,4%.

* Valori ridicate la capitolul bunuri industriale *

Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri: in industria bunurilor de capital (+13,3%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (+13,0%), in industria bunurilor intermediare (+11,6%) si in industria bunurilor de uz curent (+2,1%). Industria energetica a scazut cu 11,4%. Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 5,4% comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, ca urmare a cresterii industriei prelucratoare (+7,1%) si industriei extractive (+7%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 13,2%. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+16,7%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (+12,4%), in industria bunurilor intermediare (+2,4%) si in industria bunurilor de uz curent (+2,2%) . Industria energetica a scazut cu 11,3%.

In primele doua luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara din 2012, productia industriala (serie bruta) a fost mai mare cu 6,4%, ca urmare a cresterii industriei extractive (+9,8%) si industriei prelucratoare (+8,2%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 6,4%. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri: in industria bunurilor de folosinta indelungata (+13,9%), in industria bunurilor de capital (+10,8%), in industria bunurilor intermediare (+7,9%) si in industria bunurilor de uz curent (+4,1%). Industria energetica a scazut cu 5%. Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in perioada 1.I -28.II.2013, comparativ cu perioada 1.I -29.II.2012, a crescut cu 4,6%, sustinuta de industria extractiva (+6,4%) si industria prelucratoare (+5,7%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 7,5%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (+11,8%), in industria bunurilor de capital (+10,9%), in industria bunurilor intermediare (+2,5%) si in industria bunurilor de uz curent (+2,3%). Industria energetica a scazut cu 5,3%.

Comentarii

comentariu

About the Author

-