Published On: Soare, Apr 21st, 2013

Credite nerambursabile pentru noi afaceri

Share This
Tags

*S-a dat startul pentru creditele bancare nerambursabile, tinerii afaceristi care vor sa inceapa un business in Romania, primesc un ajutor de pana la 10.000 de euro*

In primele noua luni din 2012, a fost deschisa procedura de insolventa pentru 16.481 firme din Romania, in crestere cu 7,59% fata de aceeasi perioada a anului anterior si cu 17,17%, comparativ cu intervalul corespunzator din 2010.

Statul roman, vrea sa sprijine tinerii intreprinzatori in varsta de pana la 35 de ani, care sunt invitati sa depuna, incepand de luni, planuri de afaceri in cadrul programului national de sprijinire a debutantilor in business. Ei pot obtine finantare nerambursabila de pana la 10.000 euro (45.000 lei). Inscrierile se pot face atat pe site-ul Ministerului Economiei, cat si direct pe pagina Agentiei pentru Implementarea Programelor si Proiectelor pentru IMM-uri, se arata intr-un anunt al agentiei. Programul va finanta achizitia de terenuri pentru constructii, spatii comerciale, mobilier, masini si utilaje, instalatii de lucru, tehnica de calcul si automobile. Totodata, tinerii pot primi finantari nerambursabile si pentru brevete, licente, marci, francize, autorizatii, materii prime si marfuri, consultanta IT si relatii publice.

„Finantarea acopera 50% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile din planul de afaceri, iar solicitantii trebuie sa arate ca au surse de cofinantare. Restul de bani poate fi acoperit printr-un credit bancar garantat 80% de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, in limita a 80.000 euro”, declara oficialii AIPPIMM.

Bugetul total alocat pentru 2013 este de 25 de milioanede lei, ceea ce inseamna ca aproximativ 550 – 625 de noi firme ar putea intra in piata, in 2013, sprijinite cu bani de la stat

Tinerii manageri vor fi scutiti si de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariati; scutirea se acorda pentru veniturile care nu depasesc salariul mediu brut pe economie din anul anterior. De asemenea, ca si anul trecut, intreprinzatorii sunt scutiti de plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare la Registrul Comertului.

Totusi, cheltuielile cu serviciile de consultanta nu pot depasi 10% din valoarea totala a proiectului. „Firmele trebuie sa reinvesteasca anual cel putin 50% din profit si sa angajeze si sa mentina in activitate cel putin doi salariati, de la momentul obtinerii facilitatilor si pana la pierderea calitatii de microintreprindere”, mai spun cei de la AIPPIMM. Anul trecut, cele mai multe firme deschise in cadrul programului au fost brutarii/patiserii si service-uri auto.

Comentarii

comentariu

About the Author

-