Published On: lun, Apr 1st, 2013

Cota redusa de TVA pentru livrarea de proteze

Share This
Tags

  1. * Directia Generala a Finantelor Publice Braila prezinta aspectele fiscale referitoare la cota de TVA aplicabila livrarilor de lentile de corectie aeriene cu dioptrie si, respectiv, livrarilor de lentile de contact cu dioptrie, precum si accesoriilor acestora *

Proteza medicala este un dispozitiv medical destinat utilizarii personale exclusive care amplifica, restabileste sau inlocuieste zone din tesuturile moi sau dure, precum si functii ale organismului uman; acest dispozitiv poate fi intern, extern sau, atat intern cat si extern. Accesoriul unei proteze este un articol care este prevazut in mod special de catre producator pentru a fi utilizat impreuna cu proteza medicala, in sensul aplicarii cotei reduse de TVA de 9%  pct.23 alin.(4) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul Fiscal.

Lentilele de corectie aeriene cu dioptrie si, respectiv, lentilele de contact cu dioptrie se incadreaza in categoria protezelor medicale, astfel cum sunt definite acestea din punct de vedere al legislatiei in domeniul TVA la pct.23 alin.(4) din Norme si prin urmare, pentru livrarea acestora se aplica cota redusa de TVA de 9% in conformitate cu art.140 alin.(2) lit.c) din Codul Fiscal.

Ramele de ochelari se cuprind in categoria accesoriilor protezelor medicale, astfel cum sunt definite acestea din punct de vedere al legislatiei in domeniul TVA la pct.23 alin.(4) din Norme si, implicit sub incidenta cotei reduse de TVA de 9%, numai in masura in care sunt dispozitive medicale cu marcaj CE, destinate specific pentru sustinerea lentilelor de corectie aeriene cu dioptrie.

Documentul care atesta ca ramele de ochelari sunt dispozitive medicale cu marcaj CE este declaratia de conformitate a producatorului, in care se precizeaza conformitatea dispozitivului medical cu Directiva 93/42/CEE privind dispozitivele medicale, transpusa prin H.G. nr.54/2009 privind conditiile introducerii pe piata a dispozitivelor medicale.

Prin urmare, persoana care comercializeaza rame de ochelari poate aplica cota redusa de TVA de 9% daca detine documentul care atesta ca ramele de ochelari sunt dispozitive medicale cu marcaj CE, sau o copie de pe acest document.

Referitor la solutiile folosite pentru dezinfectarea, curatarea, clatirea sau, dupa caz, hidratarea lentilelor de contact, precizam faptul ca in conformitate cu prevederile H.G. nr.54/2009 privind conditiile introducerii pe piata a dispozitivelor medicale acestea sunt dispozitive medicale cuprinse in clasa IIb. In instructiunile de utilizare a acestor dispozitive medicale (solutii pentru lentilele de contact) emise de producator, existente la nivelul Compartimentului Reglementare Dispozitive Medicale se mentioneaza ca acestea se utilizeaza pentru intretinerea lentilelor de contact fara a se face referire la lentilele de contact medicale sau cosmetice. Prin urmare, pentru aceste solutii nu se poate aplica cota redusa de TVA de 9% intrucat nu se poate face dovada ca pot fi destinate specific pentru lentilele de contact cu dioptrie si prin urmare nu se poate face dovada ca intra in categoria accesoriilor protezelor medicale.

Comentarii

comentariu

About the Author

-