Published On: lun, Apr 1st, 2013

Coplata, noua dilema a autoritatilor

Share This
Tags

* Reglementarile legislative referitoare la coplata intra in vigoare incepand de astazi, 1 aprilie, astfel incat pacientii vor trebui sa achite la externarea din unitatile spitalicesti o suma de bani a carei valoare este cuprinsa intre 5 si 10 lei *

Prevederile referitoare la coplata sunt prezentate in cadrul Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014, aprobat prin Hotarârea Guvernului nr. 117/2013 si publicat in Monitorul Oficial nr. 166/2013.

Contractul – cadru prevede ca, pentru serviciile medicale spitalicesti acordate in regim de spitalizare continua, nivelul minim al coplatii este de 5 lei, iar nivelul maxim este de 10 lei.

Taxa externalizarii din spital este o problema pentru managerii spitalelor din Braila, Vrancea si Buzau

Chiar daca se afla in discutie de luni de zile, iar astazi ar fi trebuit sa intre in vigoare in toate unitatile medicale cu paturi, coplata este in continuare un subiect controversat, caruia directorii spitalelor nu ii dau de cap.

La Spitalul Judetean de Urgenta din Braila, coplata nu a fost inca stabilita pentru ca nu s-a intrunit pana la aceasta ora consiliul de administratie in care se va decide cuantumul taxei percepute pacientilor la externare: “Nu au aparut anexele la Ordin si nici contractul cu Casa de Asigurari nu este semnat. Am luat masuri de implementare si urmeaza ca acest lucru sa se stabileasca in Consiliul de Administratie”, ne-a declarat Rodica Sin, managerul spitalului.

In ce priveste spitalul TBC si cel de psihiatrie din Braila, acestea au mers pe suma minima de 5 lei.

Decizia a fost luata in contextul in care majoritatea pacientilor care se interneaza in cele doua unitai sunt cazuri sociale sau provin din familii cu venituri foarte mici.

In Spitalul Judetean din Buzau, coplata nu a intrat astazi in vigoare, spre satisfactia pacientilor care si asa se plang ca trebuie sa dea bani pentru a fi tratati omeneste. Insa e doar o chestiune de zile pana cand bolnavii vor fi nevoiti sa scoata bani din buzunar la externare. Cel mai probabil, nivelul coplatei va fi stabilit la jumatatea saptamanii curente.

Nici la Spitalul Judetean din Focsani nu se percepe incepand de astazi mult trambitata coplata. Valoarea taxei urmeaza sa fie stabilita abia astazi in consiliul de administratie al spitalului, insa varianta cea mai probabila va fi suma de 10 lei.

Coplata imparte pacientii in doua tabere

Unii sunt de acord cu aceasta taxa perceputa la externare, in ideea ca banii vor fi investiti iar bolnavii vor beneficia de conditii mai bune atunci cand ajung pe patul de spital. Altii nici nu vor sa auda de taxe percepute la externare, cu atat mai mult cu cat, spun ei, de fiecare data cand ajung la medic sunt nevoiti sa acorde atentii pentru a fi bagati în seama si tratatati omeneste.

Singurul spital din Vrancea care si-a stabilit pana in acest moment in mod clar valoarea coplatii este cel din Panciu, unde internarea va costa 10 lei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-