Published On: lun, Apr 1st, 2013

Chiscani: Campanie de promovare si constientizare a Proiectului “Controlul poluarii cu nutrienti”

Share This
Tags

* Ne aflam in cea de a patra saptamana in care se deruleaza Campania de sensibilizare si constientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, fiind vorba despre seminarul pentru formare de formatori-educatie ecologica din comuna Chiscani *

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a organizat, ieri, un seminar dedicat reducerii poluarii resurselor de apa [n comuna braileana Chiscani, una dintre localitatile stabilite pentru intalnirile expertilor de mediu cu grupuri de promotori (profesori, invatatori, medici, preoti) care sa sensibilizeze opinia publica si tanara generatie cu privire la problemele de sanatate din mediul rural, generate de poluarea apelor, din surse agricole si menajere.

Evenimentul face parte din cadrul celei de-a patra etape a Campaniei de sensibilizare si constientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, si anume “Seminar local pentru formare de formatori – educatie ecologica”, care se deruleaza in perioada 11 martie – 27 aprilie 2013 in 87 localitati, din 34 judete incluse in proiect. Selectia grupului de promotori, a avut la baza ideea ca, prin prisma profesiei practicate (profesori, invatatori, medici, preoti), acestia pot contribui cu experienta personala in instruirea copiilor si a intregii comunitati locale pentru inducerea de schimbari comportamentale si crearea unei atitudini pozitive in relatia lor cu mediul inconjurator.

*  Un proiect important pentru Braila *

In cadrul sesiunii de formare, expertii de mediu instruiesc participantii selectati asupra urmatoarelor aspecte: metodologia de formare de formatori (grupuri tinta, principiile invatarii, metode de instruire, evaluarea performantei invatarii); calitatea apei (principalele surse de poluare, poluarea din surse agricole si menajere, vulnerabilitatea la poluarea cu nitrati a apelor de suprafata si subterane); sanitatia in mediul rural (managementul apei reziduale in mediul rural, managementul deseurilor menajere, managementul gunoiului de grajd); relatia intre calitatea apei potabile si sanatate (necesarul de apa, bolile posibil asociate apei, igiena aprovizionarii cu apa); cele mai bune practici agricole pentru protectia apelor impotriva poluarii.

Cea mai importanta sursa de intoxicare cu nitrati si nitriti o reprezinta apa din fantani. In majoritatea comunelor si satelor din Romania, apa din fantana este poluata cu aceasta substanta provenita din depozitarea haotica a gunoiului de grajd si a latrinelor neimpermeabilizate din gospodariile oamenilor. Limita sanitara maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/litru, la fel ca in Uniunea Europeana. In Romania peste 1.900 de localitati sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati. Nitratii scad rezistenta generala a organismului, iar consumul de apa poluata cu aceasta substanta poate duce chiar la decesul sugarilor si copiilor. In plus, nitratii din apa pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculina. Campania de promovare a proiectului urmareste constientizarea oamenilor la riscul  poluarii cu nitrati si responsabilizarea acestora pentru depozitarea deseurilor animale.

Proiectul este finantat de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si Facilitatea Globala de Mediu (GEF), care au acordat Romaniei un imprumut, respectiv un Ajutor financiar nerambursabil. Prin acest proiect se realizeaza activitati de colectare, depozitare si gestionare a gunoiului de grajd prin constructia unor platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd; dotarea gospodariilor cu platforme individuale de depozitare a gunoiului de grajd; dotarea comunitatilor locale cu echipamente pentru colectarea, compostarea si imprastierea ca fertilizant organic a gunoiului de grajd. Scopul campaniei este de a induce schimbari comportamentale la nivel de individ si grup pentru un control al poluarii cu nutrienti, dar mai ales pentru identificarea de solutii viabile pentru protejarea in viitor a poluarii apelor cu nitrati si nitriti. Pe termen lung, obiectivul acestei campanii este imbunatatirea calitatii vietii prin practicarea agriculturii ecologice, impadurirea terenurilor improprii agriculturii si crearea de perdele forestiere de protectie. Aceste masuri elimina riscul imbolnavirii cauzate de consumul de apa contaminata si promoveaza utilizarea eficienta a gunoiului de grajd care, in acest mod, nu va mai fi un factor poluant.

Comentarii

comentariu

About the Author

-