Published On: mar, Apr 16th, 2013

Ce trebuie sa stii despre intepatura de capuse

Share This
Tags

* Medicii recomanda ca atunci cand oamenii observa intepaturi pe corp sa se prezinte la medic, pentru ca intepaturile de capusa pot da boala Lyme, dar si febra butunoasa, care se manifesta prin aparitia unor asa-zise butoane pe piele  si febra *

Putine insecte ajung sa intre sub piele, la propriu, cum se intampla cu capusele. Daca vezi o capusa pe piele, este importanta sa o scoti repede si sa mergi la medic pentru tratament. Pentru a preveni astfel de intepaturi, acopera picioarele, bratele si capul in zonele cu risc.

Boala Lyme este cauzata de o bacterie numita „spirochete” si se transmite prin capuse infectate. Cu toate acestea, Lyme nu este o boala transmisibila de la o persoana la alta. Ea provoaca afectiuni ale pielii, ale articulatiilor, iar in cazurile mai grave, afecteaza chiar si inima sau sistemul nervos.

Lyme este numita si “boala cu o mie de fete” pentru ca simptomele acesteia pot fi deseori confundate cu cele ale altor afectiuni, ceea ce o face extrem de greu de depistat.

Medicii spun ca acesta boala se manifesta in trei etape. Intr-o prima faza Lyme are o manifestare cutanata, cand se pot observa mici inflamatii la nivelul pielii. La cateva zile de la muscatura poate aparea o pata rosie, in jurul locului unde a avut loc muscatura. Ea se poate vedea clar, fiind ca un punct rosu-aprins.

Apoi, pot aparea alte reactii asemanatoare, insa, chiar daca se pot observa multiple iritatii, nu insemna ca au fost mai multe muscaturi. De multe ori, manifestarile cutanate sunt insotite de ameteli, spasme musculare sau chiar dureri de cap, confundate deseori cu simptomele unei afectiuni virale. Cu toate acestea, doar trei din patru oameni dezvolta acesta iritatie.

Iritatiile trec de la sine, in aproximativ patru saptamani de la muscatura. Alte simptome pot aparea chiar si la cateva luni de la iritatia initiala. In acest timp insa bacteria s-a instalat in organism si afecteza articulatiile, inima si chiar sistemul nervos.

In cea de-a treia faza pot aparea probleme ale sistemului nervos central.

Odata cu dezvoltarea bolii, inima va avea foarte mult de suferit. Pot aparea inflamatii ale organului care determina un ritm cardiac anormal si poate cauza chiar si un infarct. Odata afectat si sistemul nervos poate aparea paralizia la nivelul fetei, stari de confuzie, o perceptie deformata asupra realitatii, chiar si meningita.

De asemenea sunt afectate si articulatiile care se inflameaza si devin tot mai dureroase. De cele mai multe ori, articulatiile de la nivelul genunchilor sunt primele care cedeaza. Durerile articulare provocate de Lyme sunt, de cele mai multe ori, confundate cu simptomele unei boli cronice.

De multe ori, acesta boala poate fi descoperita intr-un stadiu incipient, odata cu aparitia iritatiei initiale. Ulterior, boala poate fi descoperita prin analiza sangelui.

Odata descoperita, afectiunea pe care si medicii o percep ca avand “o mie de fete”, poate fi tratata cu antibiotic. Tipul tratamentului va fi insa stabilit in functie de stadiul in care a fost descoperita boala.

Comentarii

comentariu

About the Author

-