Published On: mar, Apr 9th, 2013

Cate ore e bine sa dormim pe noapte

Share This
Tags

* Potrivit unui studiu, un somn mai lung de opt ore sau mai scurt de sase ore pe noapte creste considerabil riscul de maladii cardiovasculare *

Persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte se confrunta cu un risc dublu de declansare a accidentelor vasculare cerebrale si a infarctului miocardic. Riscul de insuficienta cardiaca este, in cazul acestor persoane, de 1,6 ori mai mare.

Pe de alta parte, pentru persoanele care dorm peste opt ore pe noapte, riscul de angina pectorala este de doua ori mai mare, iar riscul de declansare a unei boli este de 1,1 ori mai mare.

Rezultatele studiului arata ca somnul are un impact ridicat asupra sanatatii sistemului cardiovascular.

“S-a stabilit deja în trecut ca lipsa somnului este asociata cu o hiperactivitate a sistemului nervos simpatic, cu intoleranta la glucoza, cu diabetul, cu cresterea concentratiei de cortizon din sange, cu tensiunea arteriala, cu ritmul cardiac in repaus si cu anumiti biomarkeri inflamatori, acestia fiind cativa factori care joaca un rol important in declansarea bolilor cardiovasculare, a precizat Rohit Arora, coordonatorul studiului, medical.

Medicii vor sa determine, totodata, motivele pentru care un somn lung de peste opt ore este asociat cu aparitia problemelor cardiace. Exista probabil si alti factori necunoscuti, care trebuie sa fie descoperiti, precum si impactul pe care il au alte boli asupra sistemului cardiovascular, precum diabetul, obezitatea si hipertensiunea arteriala.

Majoritatea studiilor recente arata faptul ca lipsa unui somn normal duce la serioase probleme de sanatate. Iata cateva dintre consecintele negative asociate cu lipsa somnului: cresterea riscului accidentelor auto, cresterea riscului aparitiei diabetului si al bolilor de inima, cresterea apetitului, care duce la cresterea in greutate, cresterea riscului aparitiei problemelor psihice, printre care depresia sau abuzul de anumite substante, scaderea atentiei, a reactilor la diferiti stimuli si dificultatea in amintirea informatiilor noi.

Comentarii

comentariu

About the Author

-