Published On: lun, Apr 15th, 2013

Cand se poate aplica constatarea amiabila in cazul unui accident

Share This
Tags

Utilizarea constatarii amiabile de accident nu este o obligatie, este doar o optiune, fiind de fapt o alternativa la metoda clasica de constatare a unui accident care includea deplasarea la Politie, intocmirea unui proces-verbal si abia apoi obtinerea autorizatiei de reparatie.

Incepand din iulie 2009, conducatorii auto implicati intr-un accident au posibilitatea de a completa un formular tipizat pentru a consemna circumstantele in care s-a produs evenimentul rutier, document ce inlocuieste procesul-verbal intocmit de politie.

Cu acest formular, pagubitul se poate adresa direct societatii de asigurare, care are obligatia sa indeplineasca formalitatile pentru deschiderea dosarului de dauna, sa constate pagubele si sa elibereze documentul de introducere in reparatie a vehiculului.

Procedura de constatare amiabila se poate aplica doar pentru accidentele usoare, soldate cu daune materiale minore, care au avut loc pe teritoriul Romaniei, intre maxim doua autoturisme. Ordinul CSA precizeaza ca Formularul de Constatare amiabila poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului: pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice, in incinte si in orice alte locuri.

Pentru a putea fi utilizat in relatie cu societatile de asigurare, fara a mai fi necesara intocmirea de documente de constatare de catre politie, documentul trebuie completat si semnat de ambii conducatori de vehicule implicati in accident.

“In situatia in care unul dintre vehicule este stationat/parcat, formularul poate fi completat si de catre proprietarul/utilizatorul acestuia”, se precizeaza pe site-ul avocatnet.ro.

Comentarii

comentariu

About the Author

-