Published On: mar, Apr 2nd, 2013

Braileni, atentie la ofertele de locuri de munca din strainatate

Share This
Tags

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Braila transmite o serie de sfaturi tuturor brailenilor care vor sa obtina un loc de munca in strainatate.

Conform legii, agentul de ocupare a fortei de munca trebuie sa fie o societate romaneasca ce are ca activitate principala „selectia si plasarea fortei de munca”, sa dispuna de spatiul si de dotarile necesare pentru buna desfasurare a activitatii, sa aiba incadrat in munca personal cu experienta in domeniul fortei de munca, organizeze o banca de date care sa cuprinda ofertele si solicitarile de locuri de munca in strainatate, informatii referitoare la conditiile de ocupare a acestora si la calificarile si aptitudinile solicitantilor aflati in evidenta lor, sa incheie cu persoane juridice, persoane fizice si organizatii patronale din strainatate, dupa caz, contracte care contin oferte ferme de locuri de munca si sa fie inregistrat la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza isi are sediul.

“Agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia de a incheia contracte de mediere cu brailenii. Aceste contracte trebuie sa contina, printre altele, elementele principale privind, tariful de mediere, durata contractului si modul de solutionare a eventualelor litigii. Totodata, agentii au obligatia de a asigura incheierea contractelor de munca dintre braileni si angajatorii straini si in limba romana. Inspectia Muncii lanseaza persoanelor care vor sa lucreze in strainatate o serie de sfaturi. Inainte de a apela la serviciile unei societati comerciale ce are ca activitate principala <selectia si plasarea fortei de munca>, solicitantii locurilor de munca din strainatate trebuie sa se adreseze inspectoratului teritorial de munca in raza caruia societatea isi are sediul si in vederea solicitarii de informatii referitoare la inregistrarea firmei la inspectoratul teritorial de munca; sanctiunile aplicate, daca a fost cazul. Trebuie sa verifice daca la semnarea unui contract individual de munca in strainatate acesta cuprinde: tara de resedinta, denumirea angajatorului cu adresa, numar de telefon/fax, descrierea muncii si a conditiilor de munca, durata timpului de munca si de repaus, durata contractului individual de munca, conditiile de salarizare, conditiile de transport, locuit, conditiile de protectie sociala. Persoanele fizice nu au dreptul sa exercite activitati de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate”, ne-a declarat Dumitru Vaduva, inspector sef al ITM Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-