Published On: mar, Apr 23rd, 2013

Brailean inselat cu bijuterii fara valoare

Share This
Tags

Un octogenar a cumparat doua inele si o bratara, despre care i s-a spus ca sunt din aur, cu suma de 2.460 lei, ulterior, dovedindu-se ca bijuteriile erau confectionate dintr-un material fara valoare.

Braileanul, in varsta de 80 de ani, amator de chilipiruri, a deschis usa unui necunoscut si a dat crezare vorbelor lui, ramanand astfel cu o consistenta paguba materiala. Ulterior, dupa ce si-a dat seama ca a fost inselat, acesta a depus plangere la Politie.

Naivitate si lipsa de informare

Una dintre categoriile de populatie considerate vulnerabile in ceea ce priveste victimizarea, sub toate aspectele ei, este cea la varsta senectutii. Caracterizata nu doar printr-un tonus fizic in declin, ci si printr-o fragilitate a intregii personalitati, mai irascibili, mai anxiosi si mai dornici de contacte sociale, pentru a inlatura sentimentul inutilitatii, amabili si dispusi sa intre in vorba cu oricine, sa primeasca in casa pe oricine. Insa, cand acest „oricine” intuieste nevoile emotionale ale unei persoane in varsta, conexiunea este deja realizata si increderea castigata. De aici, drumul catre buzunarul acestuia nu mai este decat un pas foarte simplu.

Ignoranta

Ideea de a achizitiona chilipiruri si de a incheia anumite tranzactii percepute ca avantajoase este frecvent intalnita si da „fluturi in stomac” celor pusi pe capatuiala.  Doar ca modul de operare al infractorilor depaseste cu mult intuitia si, mai ales, comportamentul preventiv al victimelor, care, in unele cazuri, lipseste cu desavarsire.

Dand dovada de imaginatie, viclenie, ipocrizie, unii infractori ajung sa fie foarte convingatori si amabili, castigand, chiar, simpatia victimei. Cu toate ca, de obicei, nu au foarte multe studii, infractorii reusesc cu succes sa se adapteze situatiei si trebuintelor victimei, astfel incat ofertele lor sa para de nerefuzat. Mint, speculeaza si, uneori, forteaza anumite situatii, astfel incat oamenii de bunacredinta, naivi si neinformati le pot deveni cu mare usurinta victime.

Pentru prevenirea inselaciunilor de acest fel, politistii braileni recomanda urmatoarele:

Fiti vigilenti cand diverse persoane incearca sa va convinga sa achizitionati diverse produse pe care le comercializeaza, sub pretextul ca au fost trimise la dumneavoastra de rude sau cunoscuti;

Fiti foarte atenti la oferte „speciale” pe care vi le fac vanzatorii ambulanti, pentru ca, de multe ori, in spatele acestor tentatii se poate ascunde o incercare de inselaciune;

Manifestati prudenta atunci cand vi se aduce la cunostinta ca ati castigat un premiu la un concurs la care nu ati participat vreodata;

Nu invitati comercianti ambulanti in casa;

Legitimati orice persoana care pretinde ca reprezinta o anumita institutie si, daca aveti dubii, refuzati colaborarea pana clarificati daca persoanele in cauza au fost trimise sau nu de institutia in cauza;

Incercati sa retineti amanunte legate de aspectul fizic, semne particulare care pot fi utile in cazul in care ati fost victima unei inselaciuni si sunati cat mai repede posibil la numarul unic de urgenta 112, pentru a semnala situatia.

Comentarii

comentariu

About the Author

-