Published On: mie, Apr 24th, 2013

Braila este zona de risc in traficul de minori

Share This
Tags

* Romania si Bulgaria sunt primele tari sursa din UE pentru traficul de fiinte umane. Principalele zone de risc in traficul de minori: Braila, Galati, Constanta si Calarasi *

Romania este tara sursa pentru traficul de fiinte umane si se afla intotdeauna pe primele locuri in Uniunea Europeana. Principalele victime sunt copii, daca vorbim despre exploatarea in industria sexului, dar vorbim si despre minori exploatati in munca sau cersetorie mai nou in tarile nordice, dupa cum precizeaza Iana Matei, presedinte al Reaching Out Romania (ROR). Asociatia are ca scop protejarea si reintegrarea victimelor traficului de persoane si impreuna cu Freedom House Romania implementeaza proiectul “Combaterea traficului de minori”. Principalele zone de risc in prezent sunt Braila, Galati, Constanta si Calarasi.

In cadrul acestui proiect miercuri s-a desfasurat la Bucuresti prima zi a sesiunii de training “Analize si solutii pentru diminuarea traficului de minori in spatiul U.E.” Principalele probleme cu care se confrunta Romania in combaterea acestui fenomen sunt faptul ca nu se implementeaza legislatia si lipsa de comunicare interinstitutionala. “Le punem in carca in special celor de la Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului un numar foarte mare de copii, dar nu le dam si instrumentele necesare sa lucreze cu ele, asta e foarte clar. (…) Apoi nu exista cooperare interinstitutionala si vorbim aici si de agentii guvernamentale si nonguvernamentale”, a declarat Iana Matei.

Potrivit acesteia, “la noi inca exista mentalitatea ca ONG-urile nu trebuie promovate, sprijinite”. Un model in acest sens il reprezinta Olanda, unde exista “echipe care sunt formate din organizatia care are grija pe un anumit sector, face asistenta, din politist si alti reprezentanti ai autoritatilor”. Spre deosebire, in Romania se incearca centralizarea activitatilor si chiar si “cei mai competenti oameni daca ar fi si ar lucra la aceasta agentie tot n-ar putea sa faca atatea lucruri bine”.

“Legislatia este perfecta, cea mai tare legislatie. Dar daca nu o implementezi, degeaba o ai. De exemplu, avem un copil care se afla intr-un centru si care fuge atunci cand se duce la scoala. Protectia copilului are dreptul sa mearga sa ia copilul de unde se afla, impreuna cu politistul. Se duc, Protectia Copilului spune: vreau sa iau copilul inapoi, copilul spune: nu vreau sa vin, politistul ridica din umeri si spune: daca copilul nu vrea, nu pot sa-l iau. Si ce folos ca am legea care spune ca orice copil trebuie sa stea in centru sau intr-o familie, daca nu o si implementez?”, a continuat aceasta.

Zonele de risc “se misca” intotdeauna, insa in prezent zonele de risc sunt Braila, Galati, Constanta si Calarasi. “De acolo avem cele mai multe victime. Acolo este si zona sursa pentru persoanele traficate in alte tari”, a precizat presedintele Reaching Out Romania (ROR). O solutie pentru combaterea acestui fenomen este confiscarea extinsa a averii, sustine Iana Matei. “In felul acesta ii descurajezi. Acum se duc la puscarie in functie de ce dovezi sunt la dosar, avem pedepse de 9-10-12 ani, dar vreau confiscarea extinsa si se poate face”, a declarat aceasta.

“Si situatia economica este un factor, dar eu cred ca nu exista vointa politica. Noi am facut o legislatie foarte stufoasa. Victimele, de exemplu, sunt impartite in raspunderea a trei ministere. Avem Ministerul Muncii si Asistentei Sociale care se ocupa de minore si ar trebui si de cele adulte daca au nevoie de asistenta – sunt centre, Ministerul de Interne prin Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane (ANITP) care face monitorizare si prevenire si Ministerul Justitiei prin serviciile de consiliere de pe langa birourile de probatiune. E usor in felul acesta sa spui: nu e vina noastra, e vina celorlalti sau noi ne-am facut partea, dar nu si-au facut-o ei. Imprastiem responsabilitatea”, a continuat presedintele Reaching Out Romania (ROR).

Comentarii

comentariu

About the Author

-